|

Konferencija Paneuropske unije: BiH je dio Evrope i njena evropska perspektiva nema alternativu

Konferencija Paneuropske unije: BiH je dio Evrope i njena evropska perspektiva nema alternativu
22
F
FENA
26.5.2018. u 12:55
19
komentara
22

dijeljenja
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Evropski proces proširenja prekogranična saradnja kao instrument evropskih integracija" koja je otvorena u petak navečer u Orašju naglašeno je, uz ostalo, kako je Bosna i Hercegovina dio Evrope i da njezina evropska perspektiva nema alternativu.
Predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire kazao je kako treba organizirati proširene sjednice Evropskog vijeća na kojima bi redovno sudjelovali i predstavnici zemalja koje aspiriraju ka članstvu u Evropskoj uniji.

Na taj bi se način, smatra, zemlje koje žele ući u EU više osjećale "evropskijima", a zemlje koje su u EU bi ih lakše prihvatile.

Zemlje s prostora jugoistočne Evrope koje nisu ušle u EU ne treba gledati kao crnu rupu, nego kao zajednicu zemalja čije bi vlasti trebale više da se uključuju na različite sastanke EU vezane za geopolitička pitanja, ustvrdio je Terrenoire.

"Moramo naći novi put kako bi novi kandidati znali da su željeni u Evropi", ocijenio je predsjednik Međunarodne paneuropske unije.

Vršitelj dužnosti predsjednika Paneuropske unije BiH Haris Ćutahija u pozdravnom je govoru istaknuo kako je Bosna i Hercegovina dio Evrope i da njezina evropska perspektiva nema alternativu.

"Ovu konferenciju realiziramo u historijskom trenutku ove zemlje, trenutku koji će odrediti njezinu budućnost. Nadamo se i bolju perspektivu za mlade ljude i buduće generacije", rekao je Ćutahija.

Podsjetio je kako je Bosna i Hercegovina nedavno poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije što je, kako je istaknuo, iznimno važan korak u dobivanju kandidatskog statusa zemlje.

"Nadamo se da će bosanskohercegovački političari hrabro i uspješno nastaviti s reformskim procesima kako bi ostvarili taj naš glavni vanjskopolitički cilj, članstvo u EU. Mi ih u tome podržavamo i kao najstarija evropska organizacija koja promovira ujedinjenje Evrope, stavljamo se ovoj državi na raspolaganje svim svojim kapacitetima i, ako hoćete, utjecajem koji ima u institucijama Evropske unije", podcrtao je Ćutahija.

Skupu su se, pored ostalih, obratila dvojica zastupnika u Evropskom parlamentu, Tonino Picula i Norbert Lins. Picula je izrazio je žaljenje što Bosna i Hercegovina i 20 godina nakon rata ne pronalazi zajednička rješenja i konsenzus za mnoge probleme, dok je Lins poručio da je Evropska unija najpouzdaniji partner zemalja jugoistočne Evrope i da takva treba ostati.

Obojica su podsjetili da je na Summitu EU – zapadni Balkan u Sofiji potvrđena spremnost EU da nastavi da radi na evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, saopćeno je iz Paneuropske unije BiH.

"Francuski predsjednik Emmanuele Macrone u nedavnom govoru Evropskom parlamentu niti jednom nije spomenuo proširenje. To je primijetio i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker koji ga je direktno i pitao šta misli o proširenju. Macrone je rekao da je svakako za taj proces, ali da on treba pričekati dok se ne riješe bitni unutarnji problemi same Unije. To nije nevažno, ali isto nije nevažno što je sam Juncker promijenio stavove vezane za proširenje, jer je u svom nastupnom govoru baš pred zastupnicima Evropskom parlamenta kazao kako proširenja neće biti u idućih pet godina", istaknuo je Picula, dodavši kako postoji još jedan problem, a to je da evropski budžet za period od 2022. do 2027. nije predvidio stavku vezanu za proširenje.

Počasni predsjednik Paneuropske unije BiH Franjo Topić ocijenio je kako je znakovito što je Paneuropska unija BiH došla u Orašje, na granicu s Evropskom unijom.

"Vrlo je važno da se ne predajemo i da budemo optimisti. Evropska unija nam treba više radi pozitivnosti, mira i stabilnosti, nego ekonomije. Važno je da se na putu prema EU okupljamo i razmjenjujemo ideje. Ne smije nam dodijati činiti dobro i pozitivno", naglasio je profesor Topić te pozvao na razvijanje domoljublja, ali i strpljenja kada je u pitanju proces integracija Bosne i Hercegovine u EU.

Načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić izrazio je zadovoljstvo što je Paneuropska unija BiH odlučila međunarodnu konferenciju organizirati baš u Orašju.

"Orašje već jeste Evropska unija iako ima malu barijeru koja se zove rijeka Sava. Uvjeren sam da se ovdje puno bolje živi nego u većem dijelu EU, jer je mirnije i sigurnije. Naš jedini zadatak je da sačuvamo sve što imamo i da unaprijedimo projekte prekogranične saradnje", poručio je Vincetić.

Premijer Posavskog kantona Marijan Klaić napomenuo je kako taj kanton pruža maksimalnu podršku EU integraciji BiH kroz reforme ključnih oblasti, a koje su rezultirale nizom strategija s pripadajućim akcijskim planovima.

Na koncu konferencije očekuje se usvajanje paneuropske deklaracije koja će biti poslana predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine, ali i institucijama Evropske unije.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...