Sarajevo
0

Konferencija o značaju parlamentarnog vojnog povjerenika BiH

FENA
Boško Šiljegović
Boško Šiljegović
Ured parlamentarnog vojnog povjerenika je za gotovo godinu dana primio 109 pritužbi, od čega su njih 44 riješene, saopćio je danas u Sarajevu parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

Ova institucija je u saradnji s OSCE misijom u BiH organizirala konferenciju "Značaj i uloga parlamentarnog vojnog povjerenika BiH u zaštiti ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta", na kojoj je izvršena analiza njenog dosadašnjeg rada.

Kako je rečeno, cilj skupa je da se prezentiraju dosadašnja iskustva vojnog povjerenika u zaštiti ljudskih prava i sloboda te saradnja predstavnika drugih institucija s vojnim povjerenikom.

Šiljegović je konstatirao da je BiH ispunila preporuke iz Rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope o postojanju institucije vojnog povjerenika, koja je autonomna i civilna institucija odgovorna za zaštitu temeljnih prava pripadnika oružanih snaga.

-Izgrađujemo jednu novu instituciju, koja predstavlja nadogradnju u zaštiti ljudskih prava, ustvrdio je Šiljegović.

Ocijenio je da snažnu dimenziju ovoj konferenciji daje posjeta njemačkog vojnog povjerenika. Naime, Njemačka od 1959. godine ima instituciju parlamentarnog vojnog povjerenika, koja je vrlo snažna i ugrađena je u Ustav.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić naglasio je da su odbrambena reforma i uspostava instituta parlamentarnog vojnog povjerenika pozitivani primjeri koji mogu poslužiti za rješavanje mnogih otvorenih pitanja u Bosni i Hercegovini.

-Smatram da je jedna godina rada parlamentarnog vojnog povjerenika opravdala očekivanja, potcrtao je Cikotić.

Istaknuo je da je parlamentarni vojni povjerenik BiH u značajnoj mjeri pomogao implementaciju odbrambene reforme, tranziciju personala, potvrdio visoki nivo transparentnosti i zakonitosti te doprinosi jačanju povjerenja i saradnje između različitih institucija.

Njemački vojni povjerenik Hellmut Konigshaus ustvrdio je da zadatak zaštite ljudskih prava vojnika nije jednostavan te je neophodna snažna institucija vojnog povjerenika.

Napomenuvši da Njemačka ima velike oružane snage, on je naveo da u periodu od jedne godine ured njemačkog vojnog povjerenika dobije više od šest hiljada žalbi od pripadnika oružanih snaga.

Konigshaus je pohvalio rad vojnog povjerenika BiH, ističući da je ovaj ured za veoma kratak period primio više od 100 žalbi i da je većina njih obrađena.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Vadim Kuznjecov napominje da je ova organizacija od samog početka bila uključena i blisko sarađivala na konkretnim aktivnostima uspostave vojnog povjerenika BiH.

Izrazio je zadovoljstvo radom ove institucije, koja se već dokazala kao veoma efikasna i uspješna.

-Ova institucija je važan dio sveokupnih napora u provođenju parlamentarne demokratske kontrole nad oružanim snagama, dodao je Kuznjecov.