{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija o zaštiti intelektualnog vlasništva

S
8.6.2009. u 08:22
0
3
Konferencija o zaštiti intelektualnog vlasništva
0
Konferencija o zaštiti intelektualnog vlasništva
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu će danas biti održana Konferencija o zaštiti intelektualnog vlasništva, a dobrodošlicu tužiocima, pripadnicima agencija za provođenje zakona i poslovnim predstavnici iz cijelog Balkana na svečanom otvaranju poželjeće ambasador SAD u BiH Charles English.
U saopštenju iz američke Ambasade navodi se da je zaštita intelektualnog vlasništva od ključnog značaja za tehnološke inovacije, ekonomski rast i održivi razvoj regiona, a prisustvo učesnika iz zemalja cijelog Balkana pokazuje rastuću zabrinutost za ovu ekonomsku prijetnju.

Održavanje konferenicije o zaštiti intelektualnog vlasništva u Sarajevu sponzorišu Kancelarije za patente i žigove SAD /USPITO/ i BiH /BPTO/ i Kancelarija za intelektualno vlasništvo Velike Britanije /UKIPO/.

Predavači iz USPTO-a, UKIPO-a, BPTO-a i ostali predstavnici regionalnih agencija nadležnih za provođenje zakona, kao i predstavnici poslovne zajednice podijeliće svoja iskustva posredstvom predmetnih studija i razgovorom o najboljim praksama za borbu protiv piraterije, navodi se u saopštenju.

Ambasada SAD smatra da krađa intelektualnog vlasništva guši ekonomski razvoj i sprečava talente da dostignu puni potencijal, a njegove posljedice se osjećaju daleko izvan granica pojedinih država, što zahtijeva da vlade zajednički rade na suzbijanju ove rastuće prijetnje.

Ova konferencija predstavlja važan korak u borbi protiv krađe intelektualnog vlasništva i ukoliko region Balkana želi da dostigne svoj puni ekonomski potencijal i postane globalno konkurentna, zaštita intelektualnog vlasništva je od ključnog značaja, ocjenjeno je u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Svečano otvaranje konferencija zakazano je za 9.00 sati u sarajevskom hotelu "Evropa".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: