BiH
0

Konferencija o učinku rada međunarodne zajednice u BiH

FENA
U organizaciji Fondacije Heinrich Böll danas je u Sarajevu održana konferencija "Primjer BiH: održivi koncepti ili stranputice međunarodne zajednice?" na kojoj su sudjelovali predstavnici međunarodne zajednice, civilnog društva i političkog života u BiH.

Oni su diskutovali o tome što je za BiH značilo, a i dalje znači prisustvo međunarodne zajednice. Polazna osnova za diskusiju na konferenciji bila je studija koja s politikološkog, pravnog i sociološkog aspekta nudi bilans učinka rada međunarodne zajednice u BiH.

U Studiji se navodi da je vrijeme da se intenzivira javni dijalog između međunarodne zajednice, te političkih i građanskih aktera bh. društva o bivšim, sadašnjim i budućim konceptima, ali i o stranputicama međunarodne zajednice u BiH i njihovim partnerima na bh. političkoj sceni.

Pritom, kako je istaknuto, treba poštovati pravila očuvanja onoga što se pokazalo dobrim uz istovremeno prevazilaženje prepreka za razvoj BiH.

Današnjem skupu prisustvovao je visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz -Schilling koji nije negirao činjenicu da je bilo grešaka međunarodne zajednice u BiH, ali i istaknuo da se te greške i konkretne situacije moraju analizirati.

"Konačno je vrijeme da se, nakon te analize, izađe s konkretnim argumentima i konstruktivnim prijedlozima kad govorimo o suradnji međunarodne zajednice i bh. vlasti," kazao je Shilling.

Visoki predstavnik je tokom izlaganja istaknuo da su bonske ovlasti još nužne u Bosni i Hercegovini zbog situacije u ovoj zemlji i okruženju. On je stavio do znanja da međunarodna zajednica nema drugog izbora osim da insistira na odgovornosti lokalnih aktera na putu pune tranzicije.

Nermina Šačić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, jedna od autora studije koja s raznih aspekata nudi bilans učinka rada međunarodne zajednice u BiH, smatra da je međunarodna zajednica učinila ogromne napore u BiH.

"Međutim, ona nije bila efikasna posebno u postdejtonskom periodu jer nije riješila strukturalni problem BiH. Dakle, nije slomila politiku etničkog čišćenja u BiH. Nije slomila politike koje godinama na bh. prostoru produciraju sukob, nestabilnost i nesigurnost. Međunarodna zajednica mora biti uključena u ustavne reforme u BiH. To je ključno jer je BiH potreban Ustav koji će garantirati jednakost svim bh. građanima", kazala je ona.

U izradi studije koja s raznih aspekata nudi bilans učinka rada međunarodne zajednice u BiH sudjelovali su i Manfred Dauster (Sud BiH) i Dino Abazović (Fakultet političkih nauka Sarajevo).