Sarajevo
0

Konferencija o strategiji integriranog upravljanja granicom u BiH

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović otvorio je danas u Sarajevu konferenciju na kojoj je prezentirana Strategija integriranog upravljanja granicom u BiH i Akcioni plan kao provedbeni instrument ove strategije.

Cilj konferencije je da se predstave planirane aktivnosti svih agencija uključenih u provedbu starteških ciljeva u ovoj oblasti radi ostvarivanja funkcionalnijeg i efikasnijeg sistema upravljanja državnom granicom.

To će omogućiti brži i sigurniji protok prekograničnog prometa ljudi i robe, manji stepen prekograničnog kriminala, bolju kontrolu prelaska i kraće zadržavanje, poboljšanje uvjeta rada službi uključenih u granične kontrole, te efikasniju zaštitu državne granice.

Ministar Sadović je u uvodnom obraćanju istaknuo da je granična sigurnost jedan od stupova sigurnosti u BiH, ali da predstavlja i bitan faktor regionalne i evropske sigurnosti.

-BiH treba otvorene, kontrolirane i sigurne granice zbog opće i lične sigurnosti građana te zbog ispunjavanja uvjeta za ostvarenje evroatlantskih aspiracija BiH, naglasio je Sadović.

Kazao je da je Ministarstvo sigurnosti BiH spremno da, skupa sa svim nadležnim institucijama i organima vlasti, predano radi na ispunjavanju svojih obaveza. Rok za postizanje strateških ciljeva je pet godina, a procjena ukupih troškova je oko 200 miliona KM.

Strategija integriranog upravljanja granicom sadrži ciljeve granične policije, carine, veterinarske, fitosanitarne, tržišne i sanitarne inspekcije i smjernice vezane za migracije, vize i azil, dok su Akcionim planom za njeno provođenje definirani konkretni zadaci s ciljevima, realnim rokovima i odgovornim tijelima državne uprave.

Predstavnik Delegacije Evropske komisije u BiH Boris Jaročević također je ukazao na važnost stvaranja efikasnog sistema upravljanja državnom granicom u BiH.

Kazao je da je to bitno zbog liberalizacije viznog režima te općeg napretka BiH u procesu evropskih integracija. Najavio je i da će EC nastaviti pružati pomoć BiH u ostvarivanju ciljeva u ovoj oblasti.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici domaćih institucija iz integriranog upravljanja granicom - Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH, Ured za veterinarstvo BiH, fitosanitarne službe FBiH, RS-a i Brčko Distrikta. Na skupu su i predstavnici međunarodnih organizacija te ambasada u BiH.