{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Konferencija o sigurnosti u saobraćaju

F
FENA
26.2.2009. u 14:00
0
0
Konferencija o sigurnosti u saobraćaju
0
Konferencija o sigurnosti u saobraćaju
Pod pokroviteljstvom premijera FBiH Nedžada Brankovića danas je u Sarajevu održana znanstveno-stručna konferencija na kojoj su stručnjaci iz te oblasti iz cijele BiH ukazali na važnost unapređenja općeg nivoa sigurnosti saobraćaja u BiH, te značaj stanica tehničkog pregleda vozila kao jednog od najvažnijih kontrolnih mehanizama koji omogućava uvid i nadzor nad tim segmentom funkcioniranja saobraćaja.
Na konferenciji pod nazivom "Sigurnost u saobraćaju i sistem tehničkih pregleda vozila" istaknuto je da je u BiH neophodno uraditi modernizaciju i osavremeniti ceste i tako doprinijeti sigurnosti u saobraćaju.

Kao jedna od bitnih karika u lancu sigurnosti saobraćaja označena je tehnička ispravnost vozila, uloga i značaj stanica tehničkog pregleda vozila. Pozitivnim je ocijenjeno uvođenje videonadzora nad obavljanjem tehničkih pregleda vozila što također povećava stepen sigurnosti saobraćaja.

Stručnjaci su ukazali da je ključni zadatak sudionika u saobraćaju, stručne javnosti i drugih faktora u društvu ulaganje napora na smanjenju broja saobraćajnih nesreća i poginulih za oko pet posto na godišnjem nivou, odnosno 30 posto na period od šest godina. To je po njihovim ocjenama realan i ostvarljiv cilj.

Premijer Branković pozdravio je napore stručnjaka da organiziraju skup takve vrste i važnosti, te se, cijeneći aktuelnost situacije u kojoj se skup održava, na otvaranju osvrnuo na ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i mjere koje u vezi s tim poduzima Vlada FBiH.

Premijer Branković naglasio je da su u najvažnijim vidovima saobraćajne industrije u proteklom periodu poduzete mnoge aktivnosti da se ona prije svega organizaciono strukturira prema principima evropske transportne politike.

"Već sada u svakom dijelu saobraćajne industrije imamo jasnu definiranu ulogu države, regulatore, operatore sistema, a napravili smo dosta i u razvojnoj oblasti o pitanju kvalitete infrastrukture što je preduvjet sigurnosti u saobraćaju", kazao je Branković.

Organizatori konferencije o sigurnosti u saobraćaju i sistemu tehničkih pregleda vozila je Institut za saobraćaj i komunikaciju u Sarajevu i Udruženje inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, a zaključke s preporukama o aktivnostima dostavit će institucijama zaduženim za saobraćaj, sigurnost, obrazovanje i naučno-tehnički razvoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: