{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija o rezultatima rada Populacijskog fonda UN-a i partnerskih organizacija u BiH

F
5.12.2007. u 15:54
0
0
Konferencija o rezultatima rada Populacijskog fonda UN-a i partnerskih organizacija u BiH
0
Konferencija o rezultatima rada Populacijskog fonda UN-a i partnerskih organizacija u BiH
Konferencija o rezultatima rada Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) i partnerskih organizacija u BiH za period 2005.- 2008. godine organizirana je danas u hotelu “Radon Plaza” u Sarajevu.
Tim povodom organizirana je pres-konferencija na kojoj su o rezultima rada Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda i partnerskih organizacija u BiH za period od 2005.- 2008. govorili učesnici konferencije.

Cilj konferencije je predstaviti rezultate rada UNFPA i partnerskih organizacija putem projekata realiziranih u BiH i regiji tokom 2005. - 2007., a koji se fokusiraju na unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja adolescenata/kinja, zdravstvenu, populacijsku politiku, rodnost i eliminaciju nasilja na osnovu roda/spola u društvu, kazala je šefica ureda Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda u BiH Željka Mudrovčić.

Ona je govoreći o programu Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda i komponentama tog programa te o rezultatima, a posebno o segmentu ostvarivanja ljudskih prava putem ovakvih programa kazala da UNFPA surađuje s velikim brojem nevladinh organizacija te implementira borbu protiv nasilja. UNFPA napori su usmjereni ka eliminaciji svih oblika nasilja nad ženama, osobito seksualnog, rodno baziranog nasilja i ka ispunjavanju reproduktivnih prava žena.

UNFPA je u ovom periodu investirao više od 2,5 miliona američkih dolara u BiH radi bržeg ostvarivanja Milenijumskih razvojnih ciljeva (3, 4 i 5), Srednjoročne državne strategije razvoja, efektivnije pripreme za popis stanovništva, rodne ravnopravnosti, i osnaživanje žena u BiH.

Članica Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj Nermina Kapetanović je govoreći o strategiji razvoja i populacionoj politici, kazala da je cilj ove parlamentarne grupe promoviranje svih politika vezanih za zaštitu reproduktivnog zdravlja naročito mladih ljudi, implementacija Zakona o ravnopravnosti spolova, te bavljenje problemima demokratskih i zdrastvenih aspekata stanovništva u BiH.

Izvršna direktorica Fondation PH Suisse/Partnerships in Health BiH Aida Kurtović je predstavila program o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, a koji se posebno fokusira na mlade ljude.

Fondation PH Suisse/Partnerships in Health (FPH) BiH je međunarodna fondacija sa sjedištem u Švicarskoj i ona je partner UNFPA na programu “Seksualnog-reproduktivnog zdravlja od 2006. Tokom dvije godine implementacije programa FPH je aktivno sudjelovao u poboljšanju dostupnosti i kvaliteta usluga iz domena seksualnog i reproduktivnog zdravlja koje se pružaju mladima u BiH. FPH je aktivno uključen i u borbu protiv HIV/AIDS-a, koji također spada u grupu seksualno prenosivih infekcija. Nadamo se da će naše aktivnosti u konačnici doprinijeti poboljšanju kvaliteta života i zdravlja mladih ljudi u BiH, kazala je Kurtović.

Direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović je govorila o projektu “Zelena linija” koju je Fondacija implementirala u okviru Plana akcije državnog programa Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda za BiH.

“Ovim projektom je uspostavljena osnova za dobivanje relevantnih podataka i imputa o seksualnim i reproduktivnim pravima, pravu na život bez nasilja i diskriminacije na osnovu spola koji mogu pomoći u definiranju neophodnih statitističkih praćenja relevantnih za bh. društvo”, kazala je Mujezinović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: