BiH
0

Konferencija o rezultatima rada Populacijskog fonda UN-a i partnerskih organizacija u BiH

FENA
Konferencija o rezultatima rada Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) i partnerskih organizacija u BiH za period 2005.- 2008. godine organizirana je danas u hotelu “Radon Plaza” u Sarajevu.

Tim povodom organizirana je pres-konferencija na kojoj su o rezultima rada Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda i partnerskih organizacija u BiH za period od 2005.- 2008. govorili učesnici konferencije.

Cilj konferencije je predstaviti rezultate rada UNFPA i partnerskih organizacija putem projekata realiziranih u BiH i regiji tokom 2005. - 2007., a koji se fokusiraju na unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja adolescenata/kinja, zdravstvenu, populacijsku politiku, rodnost i eliminaciju nasilja na osnovu roda/spola u društvu, kazala je šefica ureda Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda u BiH Željka Mudrovčić.

Ona je govoreći o programu Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda i komponentama tog programa te o rezultatima, a posebno o segmentu ostvarivanja ljudskih prava putem ovakvih programa kazala da UNFPA surađuje s velikim brojem nevladinh organizacija te implementira borbu protiv nasilja. UNFPA napori su usmjereni ka eliminaciji svih oblika nasilja nad ženama, osobito seksualnog, rodno baziranog nasilja i ka ispunjavanju reproduktivnih prava žena.

UNFPA je u ovom periodu investirao više od 2,5 miliona američkih dolara u BiH radi bržeg ostvarivanja Milenijumskih razvojnih ciljeva (3, 4 i 5), Srednjoročne državne strategije razvoja, efektivnije pripreme za popis stanovništva, rodne ravnopravnosti, i osnaživanje žena u BiH.

Članica Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj Nermina Kapetanović je govoreći o strategiji razvoja i populacionoj politici, kazala da je cilj ove parlamentarne grupe promoviranje svih politika vezanih za zaštitu reproduktivnog zdravlja naročito mladih ljudi, implementacija Zakona o ravnopravnosti spolova, te bavljenje problemima demokratskih i zdrastvenih aspekata stanovništva u BiH.

Izvršna direktorica Fondation PH Suisse/Partnerships in Health BiH Aida Kurtović je predstavila program o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, a koji se posebno fokusira na mlade ljude.

Fondation PH Suisse/Partnerships in Health (FPH) BiH je međunarodna fondacija sa sjedištem u Švicarskoj i ona je partner UNFPA na programu “Seksualnog-reproduktivnog zdravlja od 2006. Tokom dvije godine implementacije programa FPH je aktivno sudjelovao u poboljšanju dostupnosti i kvaliteta usluga iz domena seksualnog i reproduktivnog zdravlja koje se pružaju mladima u BiH. FPH je aktivno uključen i u borbu protiv HIV/AIDS-a, koji također spada u grupu seksualno prenosivih infekcija. Nadamo se da će naše aktivnosti u konačnici doprinijeti poboljšanju kvaliteta života i zdravlja mladih ljudi u BiH, kazala je Kurtović.

Direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović je govorila o projektu “Zelena linija” koju je Fondacija implementirala u okviru Plana akcije državnog programa Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda za BiH.

“Ovim projektom je uspostavljena osnova za dobivanje relevantnih podataka i imputa o seksualnim i reproduktivnim pravima, pravu na život bez nasilja i diskriminacije na osnovu spola koji mogu pomoći u definiranju neophodnih statitističkih praćenja relevantnih za bh. društvo”, kazala je Mujezinović.