BiH
1

Konferencija o provedbi zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji

FENA
Donošenje Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH predstavlja značajan korak ka efikasnijem djelovanju jedinica lokalne samouprave i njihovom otvaranju spram potreba i zahtjeva građana, ocijenili su sudionici konferencije posvećene implementaciji ovog zakona danas u Sarajevu.

Na skupu, koji su organizirali Predstavnički dom Federalnog parlamenta i Savez općina i gradova FBiH uz potporu Vijeća Evrope (VE), Projekta upravne odgovornosti (GAP) i OSCE-a, elaborirane su mogućnosti za efikasnu i efektivnu implementaciju zakonskih rješenja kojima su regulirani status jedinica lokalne samouprave, njihove nadležnosti, te odnos spram drugih nivoa vlasti (razgraničenje nadležnosti).

U tom pogledu posebno je istaknuta neophodnost osiguranja pretpostavki za provedbu Zakona o principima lokalne samuprave u FBiH u punom kapacitetu i u skladu sa standardima sadržanim u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi koju je Bosna i Hercegovina u međuvremenu ratificirala.

Na značaj jačanja lokalne samouprave uz osiguranje stabilnih i neovisnih izvora finansiranja i efikasan administrativni nadzor nad zakonitošću utroška stečenih prihoda ukazali su direktor demokratskih institucija VE i ekspert ove asocijacije Philip Blair i Chris Himsworth i Ljubiša Marković, bh. ekspert za lokalnu samoupravu.

Obraćajući se u uvodnom dijelu konferencije istaknuli su kako centralna (državna) vlast snosi odgovornost za stvaranje ambijenta u kojem će jedinice lokalne samouprave efikasnije servisirati specifične potrebe i zahtjeve građana.

Upozorili su kako je spomenuti zakon, koji inaugurira principe lokalne samouprave, a koji je stupio na snagu u septembru 2006. godine, polazište za izmjene velikog broja važećih zakonskih rješenja, te prateće legislative u oblasti lokalne samouprave.

Uvodničari su sugerirali kako je postojanje jasne vizije/platforme preduvjet za uspješnu reformu lokalne samouprave te proces decentralizacije i demokratizacije ukupnih odnosa između različitih nivoa vlasti.

Sudionike konferencije pozdraviili su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić i zamjenik predsjednika Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH Hasan Ajkunić, izražavajući uvjerenje da će se primjenom zakona kojima je regulirana oblast lokalne samuprave doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine i njenom napretku na putu ka evropskim integracijama.

Sudionici konferencije elaborirali su i druge aspekte reforme lokalne samouprave, uključujući i pitanja usklađivanja kantonalnih zakona i općinskih statuta sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.