Češka spremna pomoći BiH
6

Konferencija o otvaranju novih radnih mjesta u Bihaću

FENA
Bihać
Bihać
U organizaciji Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona (USK) i UN-ova Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH (YERP), u Bihaću se danas održava Međunarodna konferencija na temu "Unapređenje poslovne klime i stvaranje prilika za zapošljavanje".

U radu ovoga skupa učešće su uzeli i počasni gosti, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Anne Vibeke Lilloe, ambasador Kraljevine Holandije Jurriaan Kraak, ambasador Republike Češke Tomas Szunyog i šef Regionalnog ureda UNDP-a u Bihaću Slobodan Tadić, te brojni privrednici i predstavnici javnog života u USK-u.

"Mislim da je jako bitno da se nađe načina da se poboljša poslovna klima, a time i da se poveća broj radnih mjesta, odnosno zapošljavanje", kazala je novinarima norveška ambasadorica Lilloe dodajući da će ona na konferenciji govoriti o Business Innovation Programs (BIP).

BIP program sa norveškom fondacijom provodi se i u USK-u, a osnovni cilj je, kako je istakla ambasadorica, pružanje podrške osobama, koje žele ostvariti svoje ideje, te im dati priliku za besplatan razvoj biznis plana i omogućiti osnovna financijska sredstva za pokretanje biznisa.

Holandski ambasador Kraak je istakao kako će se ovom konferencijom unaprijediti poduzetničke vještine u ovoj regiji, dok je pravi posao u rukama privatnog sektora, naravno uz pomoć vlasti na svim nivoima, te ambasada i međunarodnih organizacija.

"Republika Češka spremna je pomoći BiH kroz Program razvojne saradnje u okviru kojeg svake godine izdvaja oko 2 miliona eura, od čega dio sredstava želi uložiti u USK", kazao je ambasador Szunyog dodajući da će prioriteti biti zaštita okoliša i energetska efikasnost.

"Konferencija ima za cilj unapređenje poslovnog okruženja i osiguravanje poticaja za nova poduzeća u svim privrednim sektorima, te poticanje stvaranjanove vrijednosti u sektoru malog-srednjeg poduzetništva (MSP)", kazao je direktor Razvojne agencije USK-a Haris Komić.