BiH
0

Konferencija o omladinskom zapošljavanju u BiH

FENA
Zapošljavanje mladih pitanje je budućnosti BiH i zato im treba dati šansu. Oni žele učiti, nisu kompromitirani, a obaveza vlasti na bilo kom nivou je da stvara okruženje za razvoj ekonomije kojim se rješava i pitanje zapošljavanja.

Ovo je rekao danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić u svom izlaganju na konferenciji «Prezentacija studije o omladinskom zapošljavanju u BiH» koju su upriličili Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH pri Vijeću ministara i konzorcij italijanskih nevladinih organizacija koje djeluju u BiH.

-Umjesto da se šanse za zapošljavanje daju na osnovu stručnosti i školske spreme kod nas se većinom još uzimaju u obzir neki drugi kriteriji, kazao je Komšić, te istaknuo da je spreman nastaviti saradnju s mladim o pitanju njihovog zapošljavanja.

Tokom prezentacije Studije o omladinskom zapošljavanju koja je izrađena u sklopu programa «Poboljšanje položaja djece i mladih u BiH», a, koji finansira Italijanska kooperacija, istaknuto je da BiH kada je u pitanju zapošljavanje mladih prvenstveno mora osigurati domaću institucionalnu koordinaciju, jer je područje zapošljavanja mladih do sada uglavnom bilo tretirano od međunarodnih agencija i organizacija.

Kako je rečeno, neophodno je formirati detaljne baze podataka o zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti mladih i projektima koji se njih dotiču, podstaći mikrokreditne organizacije da pomognu u osiguranju novca za početak projekta zapošljavanja. Također, potrebno je animirati nevladine organizacije da pomognu obrazovanje mladih, jer mladi poduzetnici mogu ostati kompetitivni samo ako su otvoreniji za novi biznis putem novih metoda.

Prema podacima iz Studije u BiH je svega 43 posto osoba od 15 do 65 godina ekonomski aktivno, što, kako se navodi zaslužuje posebnu pažnju i snažan je indikator lošeg funkcioniranja bh. ekonomije.

Prema riječima italijanskog ambasadora u BiH Alessandra FallavoliteVlada Italije i pet nevladinih organizacija posebne napore u BiH usmjerili su na omladinsku tematiku i promociju te tematike, a do sada je u tu svrhu usmjereno oko osam miliona eura.

Studija o omladinskom zapošljavanju BiH, kako je ocijenjeno tokom konferencije, urađena je na takav način da predstavlja referentan dokument koji osigurava dobru osnovu na kojoj relevantne institucije u BiH mogu početi graditi rješenja za zapošljavanje.

Uz predstavnike vladinih tijela i omladinskih organizacija, konferenciji su prisustvovali predstavnici regionalnih razvojnih agencija, nevladinih organizacija, zavoda i službi za zapošljavanje, te mnogih udruženja.