BiH
0

Konferencija o obuci u Oružanim snagama BiH

FENA
U sklopu Oružanih snaga BiH (OSBiH) u toku 2008. intenzivirane su aktivnosti na planu obuke čime su obuhvaćene sve tri pješadijske brigade iz sastava OS-a i njihove komande, uključujući i ciklus obuke za pripadnike jedinica koje su sudjelovale u operaciji potpore miru u Iraku.

U 2008. godini izvršena je obuka i prve generacije mladih vojnika primljenih u profesionalnu vojnu službu u Centru za osnovnu obuku u Pazariću, u prvoj rotaciji 313, a u drugoj 274 "profesionalca" koji su nakon završene inicijalne obuke raspoređeni u jedinice OSBiH.

Istaknuto je ovo danas na pres-konferenciji u Sarajevu, upriličenoj u pauzi "Konferencije o obuci OSBiH u 2008. i težišnoj obuci za 2009. godinu", na kojoj su o prioritetima na planu profesionalnog usavršavanja pripadnika OS-a govorili ministar odbrane Selmo Cikotić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Miladin Milojčić.

Potcrtali su da je protekla godina bila "godina obuke", a da je tekuća proglašena "godinom profesionalizma", s akcentom na podizanje nivoa kvaliteta, sadržaja i obima obuke u OSBiH.

Kako je rečeno, u 2008. različite seminare, radionice i konferencije organizirane u BiH "prošla su" 3.053 profesionalna vojnika, dok je u inozemstvu educirano 915 pripadnika OS.

Istovremeno, 802 polaznika iz odbrambenih struktura BiH pophađala su kurseve engleskog, a njih 80 završili su kurseve turskog, njemačkog, grčkog i francuskog jezika.

U 2008. iz budžeta za odbranu za obuku je izdvojeno 6,6 miliona KM, a u ovoj godini u tu svrhu bit će plasirano sedam miliona KM.

OSBiH u prošloj je godini zajedno s pripadnicima EUFOR-a izveo 16 vježbi, uključujući pojedince i jedinice nivoa voda i čete.

Između ostalog, u toku ove godine planirano je održavanje velike vježbe "Zajednički napor" koja će pod okriljem NATO-a okupiti predstavnike više zemalja - članica Saveza i zemalja regiona.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s optužbama Sekretarijata Vlade RS-a za odnose s Haškim tribunalom (ICTY) da je zabranio pristup ratnoj arhivi, ministar Cikotić podsjetio je da je Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o zaštiti tajnih podataka, kao i procedurama propisanim od njegovog prethodnika Nikole Radovanovića, te "Mapom puta" jasno definiran način korištenja arhivske građe u komunikaciji s ICTY-em i sudovima u BiH.

  • U okviru tog propisanog postupka pristup arhivama koje sadrže dokumenta s navišim stepenom tajnosti imaju predstavnici strana u postupku - tužiteljstava i branitelji osumnjičenih i optuženih za ratne zločine i predstavnici sudova, odnosno agencija za provedbu zakona u BiH (SIPA i OSA), kazao je Cikotić.

Pojasnio je da je u tom pogledu - u primjeni spomenutih procedura Sekretarijatu Vlade RS-a uskraćena mogućnost pristupa arhivi ratnih formacija u BiH, kao i velikom broju drugih institucija i pojedinaca iz FBiH, uz opasku da ne želi ulaziti u dimenziju "politiziranja" ovog pitanja.

Cikotić je, nadalje, precizirao da nikome od osumnjičenih ili optuženih za ratne zločine, odnosno njihovim braniteljima, u skladu s propisanom procedurom, nije uskraćen pristup nijednom dokumentu ratnog arhiva, a što podrazumijeva potpunu primjenu zakona, uputstava i procedura u toj oblasti.