BiH
0

Konferencija o obrazovnom sistemu u BiH

FENA
Organizacije Save the Children u BiH, UNICEF BiH i Fond otvoreno društvo u BiH organizirat će sutra u Sarajevu konferenciju o tome šta karakterizira obrazovni sistem u BiH, a koja će okupiti oko 80 učesnika.

Konferencija će se sastojati od panel diskusija i radnih sesija, a učestvovat će predstavnici vlada i institucija, akademske zajednice, civilnog društva, međunarodnih organizacija i institucija, profesionalci u oblasti obrazovanja i obrazovni radnici, ombudsmeni, borci za prava djece, te mladi.

Kako je navedeno u najavi ovog skupa, obrazovni sistem u BiH, osim činjenice da je izuzetno fragmentiran i skup, i dalje podupire praksu nadmoći koja produbljuje predrasude i netoleranciju, te izolaciju manjinskih grupa.

Najsiromašnija i marginalizirana djeca (manjinska, te djeca s posebnim potrebama, djeca koja žive u siromaštvu, djeca izložena zlostavljanju ili djeca svjedoci nasilja, djeca koja žive u institucijama, ili na ulici td.) grupe su koje imaju ograničen ili nikakav pristup predškolskom obrazovanju, te su općenito zanemarena.

Iako je u BiH postignuto skoro univerzalno osnovno obrazovanje, u porastu je procenat romske djece, djece sa posebnim potrebama, djece koja žive u siromaštvu, djeca iz etničkih manjina i ostalih ranjivih grupa, koja nisu uključena u ovaj sistem. Predškolsko obrazovanje je, također, najskromnije u Evropi.

Bh. obrazovni sistem preopterećen je i nastavnim programom pretjerano temeljenim na znanju, nastavnici i učitelji su slabo plaćeni, a mnogim školama, naročito onim u ruralnim krajevima, nedostaje odgovarajuća infrastruktura, a kompjuteri i internet su privilegija koju tek rijetki imaju.

BiH je potreban sistem obrazovanja lišen svih vrsta diskriminacije, te sistem koji će promovirati toleranciju i pluralnost u kojem sva djeca mogu razviti svoj puni potencijal.

Organizacije UNICEF BiH, Save the Children Norway, Regionalni ured za jugoistočnu Evropu i Fond otvoreno društvo udružili su se u aprilu 2008. godine s ciljem da zajednički ulože napore u promociju jednakog pristupa sve djece kvalitetnom obrazovanju.