BiH
0

Konferencija o naučenim lekcijama u okviru projekta SUTRA PLOD

FENA
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) organizirao je danas u Sarajevu konferenciju da bi se izvukle pouke iz vrijednog iskustva ministarstava, općina i lokalnih zajednica stečenog tokom implementacije treće faze projekta SUTRA.

Treća faza tog projekta nazvana je SUTRA PLOD (Partnerstvo za lokalni razvoj), a zajednički je to poduhvat EU, UNDP-a, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u suradnji s entitetskim resornim ministarstvima, Distriktom Brčko i Fondom za povratak BiH.

Treća faza Projekta implementirana je u 12 bh. općina. Predstavnici tih općina će tokom dva dana konferencije u Sarajevu iskustva, rezultate i naučene lekcije podijeliti s ostalim sudionicima. Najbolja iskustva koristit će implementaciji budućih projekata povratka i razvoja lokalne zajednice.

Predstavnik UNDP-a Stefan Priesner danas je istaknuo značaj Projekta i naglasio da su korisnici projekta birani na osnovu potreba. U ovoj fazi obnovljeno je 400 stambenih jedinica, realizirano 35 projekata infrastrukture, a 42 projekta realizirana su u suradnji s nevladinim organizacijama.

I resorni državni ministar Safet Halilović, predstavnik jednog od partnera u projektu, naglasio je značaj ovog projekta i kao jedan od njegovih zadataka istaknuo je jačanje kapaciteta domaće vlasti.

Program SUTRA PLOD (Podrška pristupu orijentiranom prema rezultatima – Partnerstvo za lokalni razvoj) realiziran je radi jačanja lokalnih vlasti na centralnom i lokalnom nivou. Tokom prve dvije faze projekta SUTRA domaće vlasti na centralnom nivou preuzele su vodeću ulogu u stvaranju i usvajanju strategije za cijelu zemlju, a općine su preuzele vodstvo u procesu odabira korisnika, implementaciji tenderskih procedura i rekonstrukciji.