Sarajevo
0

Konferencija o kreiranju online platformi

FENA
U Sarajevu je večeras ozvaničen početak konferencije o kreiranju online platformi u svrhu rješavanja društvenih problema "Internews Social Inovation Camp", čiji su organizatori Internews i Transition Online, neprofitne organizacije za razvoj medija.

Cilj skupa je kreirati sedam softwerskih aplikacija, dizajniranih u namjeri rješavanja nekog od društvenih problema, odnosno iniciranja pozitivne društvene promjene, kao što su povezivanje zajednica, povećanje transparentnosti, pružanje prilika građanima da objavljuju vijesti itd.

Jedna od mnogih ideja je online mreža ljudi koji pate od neizlječivih ili rijetkih bolesti, kao i onih što žive s tjelesnim ili mentalnim invaliditetom. Ovaj projekt će omogućiti ljudima da dijele svoja iskustva, međusobno se savjetuju o načinu liječenja, rehabilitaciji i pružanju pomoći u pronalaženju ljekara specijaliste.

Programeri, dizajneri i društveni inovatori iz cijele Evrope i Azije takmičili su se da njihovi projekti budu izabrani za konferenciju, a pobjedničke ideje, na osnovu kojih će na konferenciji biti kreirana softverska rješenja, dolaze od ekipa Ukrajine, Armenije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, saopćili su organizatori.

Konferencija će biti zatvorena u nedjelju, kada će na završnoj prezentacijskoj sesiji stručni žiri glasati za ideje s najvećim potencijalom za iniciranje društvenih promjena.

Iduće godine Internews će organizirati ovakvu konferenciju koja će okupiti samo učesnike iz Bosne i Hercegovine, na kojoj će biti prezentirane isključivo ideje koje se odnose na našu zemlju.