BiH
0

Konferencija o jačanju saradnje vladinog i nevladinog sektora u oblasti obrazovanja

FENA
Interes vladinog i nevladinog sektora za jačom saradnjom i njenim sistemskim uređenjem, posebno u oblasti obrazovanja, iskazana je u okviru dvodnevne konferencije u Sarajevu pod nazivom "Obrazovne vlasti u BiH i sektor građanskog društva: na putu ka jakom partnerstvu".

Riječ je o prvom skupu ovakve vrste koji je okupio predstavnike obrazovnih institucija, te nevladinog sektora i međunarodnih organizacija koje rade u oblasti obrazovanja.

Na konferenciji, koju su zajednički organizirali Ministarstvo civilnih poslova BiH i Odjel za obrazovanje OSCE misije u BiH, diskutiralo se o stvaranju platforme za unapređenje saradnje između vladinog i nevladinog sektora i efikasnosti reforme obrazovanja u BiH.

Učesnici smatraju da je neophodno osigurati bolju koordinaciju i razmjenu informacija između ova dva sektora, a u cilju planiranja zajedničkih aktivnosti u oblasti obrazovanja.

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Esma Hadžagić konstatirala je po završetku skupa kako u našoj zemlji nevladin sektor još nije priznat i prihvaćen kao u zemljama EU.

Stoga je potrebno što veće jačanje ovog sektora te njegova integracija u stateškim i drugim bitnim odlukama vladinih organa.

Sporazum koji je potpisan između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora te formiranje savjeta i komisije za saradnju početak su sistemskog uređivanja, afirmacije i korištenje kapaciteta nevladinih organizacija.

Izvršna direktorica Civitasa BiH Rahela Džidić ustvrdila je kako je ipak prepoznat doprinos mnogih nevladinih organizacija u BiH, koje vlasti sve više smatraju partnerima, a ne oponentima.

Ona je ukazala i na značaj bolje koordinacije obrazovnih vlasti te stvaranje uređenog sistema u okviru kojeg će nevladine organizacije dobijati dozvolu za rad u obrazovnim procesima.

U tom pravcu su učesnici skupa iznijeli i niz sugestija o boljem uređenju prostora za djelovanje nevladinog sektora u BiH, a razmijenjeni su pozitivni domaći i strani primjeri iz prakse.

Također, na konferenciji je nevladinim organizacijama koje se bave obrazovanjem omogućeno da prezentiraju svoj rad širokom spektru obrazovnih zvaničnika.