{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija o jačanju saradnje vladinog i nevladinog sektora u oblasti obrazovanja

F
14.9.2007. u 13:35
0
0
Konferencija o jačanju saradnje vladinog i nevladinog sektora u oblasti obrazovanja
0
Konferencija o jačanju saradnje vladinog i nevladinog sektora u oblasti obrazovanja
Interes vladinog i nevladinog sektora za jačom saradnjom i njenim sistemskim uređenjem, posebno u oblasti obrazovanja, iskazana je u okviru dvodnevne konferencije u Sarajevu pod nazivom "Obrazovne vlasti u BiH i sektor građanskog društva: na putu ka jakom partnerstvu".
Riječ je o prvom skupu ovakve vrste koji je okupio predstavnike obrazovnih institucija, te nevladinog sektora i međunarodnih organizacija koje rade u oblasti obrazovanja.

Na konferenciji, koju su zajednički organizirali Ministarstvo civilnih poslova BiH i Odjel za obrazovanje OSCE misije u BiH, diskutiralo se o stvaranju platforme za unapređenje saradnje između vladinog i nevladinog sektora i efikasnosti reforme obrazovanja u BiH.

Učesnici smatraju da je neophodno osigurati bolju koordinaciju i razmjenu informacija između ova dva sektora, a u cilju planiranja zajedničkih aktivnosti u oblasti obrazovanja.

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Esma Hadžagić konstatirala je po završetku skupa kako u našoj zemlji nevladin sektor još nije priznat i prihvaćen kao u zemljama EU.

Stoga je potrebno što veće jačanje ovog sektora te njegova integracija u stateškim i drugim bitnim odlukama vladinih organa.

Sporazum koji je potpisan između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora te formiranje savjeta i komisije za saradnju početak su sistemskog uređivanja, afirmacije i korištenje kapaciteta nevladinih organizacija.

Izvršna direktorica Civitasa BiH Rahela Džidić ustvrdila je kako je ipak prepoznat doprinos mnogih nevladinih organizacija u BiH, koje vlasti sve više smatraju partnerima, a ne oponentima.

Ona je ukazala i na značaj bolje koordinacije obrazovnih vlasti te stvaranje uređenog sistema u okviru kojeg će nevladine organizacije dobijati dozvolu za rad u obrazovnim procesima.

U tom pravcu su učesnici skupa iznijeli i niz sugestija o boljem uređenju prostora za djelovanje nevladinog sektora u BiH, a razmijenjeni su pozitivni domaći i strani primjeri iz prakse.

Također, na konferenciji je nevladinim organizacijama koje se bave obrazovanjem omogućeno da prezentiraju svoj rad širokom spektru obrazovnih zvaničnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: