ZDK
0

Konferencija o inkluzivnom obrazovanju

FENA
Pedagoški zavod Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u saradnji s "EducAidom", podržanim od Ministarstva vanjskih poslova Italije i regija Emillia Romagna i Marche, danas je organizovao konferenciju pod nazivom "Inkluzivno obrazovanje, dosadašnja iskustva i daljnji koraci".

Tokom skupa prezentirana je uspješna saradnja Pedagoškog zavoda, EducAida i osnovnih škola s područja ZDK-a i proces provođenja inkluzivnog obrazovanja primjenom dobrih praksi.

  • Projekt inkluzije, koji podrazumijeva uključenje djece s posebnim potrebama zajedno s ostalim učenicima u devetogodišnje osnovno obrazovanje, u saradnji s italijanskim partnerima provodi se u cijeloj BiH. Realizacija projekta počela je prije tri godine i trebalo bi biti završen u aprilu. S obzirom na to da proces još nije potpuno završen, vjerovatno će trajati i nešto duže, izjavila je Munevera Selmanović, direktorica Pedagoškog zavoda ZDK-a.

Učesnici skupa, domaći i italijanski pedagozi istakli su da su u toku implementacije projekta postignuti odlični rezultati i da je u jedinstveni obrazovni sistem, prema podacima iz 59 osnovnih škola u ovom kantonu, u nižim razredima obuhvaćen veliki broj učenika s posebnim potrebama.