BiH
0

Konferencija o identifikaciji i ukopu posmrtnih ostataka nestalih

FENA
U okviru programa obilježavanja 14. godišnjce genocida nad Bošnjacima Srebrenice, Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" danas će u Sarajevu organizirati međunarodnu konferenciju pod nazivom "Pitanja identifikacija i ukopa posmrtnih ostataka nestalih osoba u BiH".

Ovaj skup otvorit će Munira Subašić, predsjednica Udruženja, koja će govoriti o izazovima identifikacije velikog broja posmrtnih ostataka.

"Želja nam je da otvoreno govorimo o procesu identifikacije i ekshumacije koji za sada teku veoma sporo. Mnoge majke umiru i neće dočekati da na dostojanstven način sahrane svoje najmilije, izjavila je Subašić.

Na konferenciji je planirano da govore: Kathryne Bomberger, generalna direktorica Međunarodne konferencije za nestale osobe (ICMP), Adnan Rizvić, zamjenik direktora Odjela za forenziku, Rifat Kešetović, doktor sudske medicine, Cheryl Katzmarzyk, šefica antropoloških obrada, Milan Bogdanić i Amor Mašović, članovi Instituta za nestale osobe BiH, Caroline Ravaud, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope, Jennifer Beatty, Odjel za pravdu, David Schwendiman, zamjenik glavnog tužitelja, te članovi udruženja koja okupljaju majke Srebrenice.