{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija o arheološkim istraživanjima u Skelanima

F
19.11.2008. u 12:14
0
0
Konferencija o arheološkim istraživanjima u Skelanima
0
Konferencija o arheološkim istraživanjima u Skelanima
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović otvorio je danas u Banjoj Luci regionalnu konferenciju o arheološkom istraživanju municipiuma Skelani, Srebrenica: "Naučnoistraživački i turističko-razvojni projekt“.
Učesnici su istakli da je neophodna afirmacija i zaštita tog, za sada najvećeg arheološkog otkrića u BiH, kojim je potvrđeno da je na tom lokalitetu bio centar municipalne uprave za prostor srednjeg Podrinja u vrijeme rimske uprave.

Taj projekt, rečeno je, može da bude i podsticaj razvojnoj, turističkoj i drugim mogućnostima.

Kuzmanović je u govoru podsjetio da su Skelani jedno od mjesta nad kojim je rimska uprava ostavila neizbrisiv pečat, da su istraživanja vršena i ranije te da je ponovno otkriće ovog lokaliteta, svojevrsnog muzeja pod zemljom, s 80 rimskih spomenika, izazvalo pravu arheološku senzaciju i omogućilo formiranje novog muzeja u Skelanima.

On je pozvao nadležne institucije da nastave podršku arheološkim istraživanjima jer saznajući detalje iz naše prošlosti doprinosimo ne samo znanju nas i naših predaka već unapređujemo cjelokupnu historijsku i kulturnu baštinu Evrope.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović kazao je da Skelani moraju postati jedan kompletan projekt, jer se s tako izvanrednim otkrićem ne može improvizirati.

"Arheološko nalazište u Skelanima, na listi evropskih lokaliteta iz rimskog vremena, ima zapaženo mjesto i konačno će i ovi prostori imati svoju tačku na karti ogromnog Rimskog carstva koje se prostiralo na tri kontinenta. Možemo biti ponosni da na našem prostoru, u jednoj maloj općini, imamo jedan od bisera evropske kulture iz vremena od 1. do 5. vijeka nove ere“, rekao je rukovodilac arheoloških iskopavanja u Skelanima Milan Babić.

Ukazao je i na veoma značajnu činjenicu da je naša država prije nekoliko dana potpisala konvenciju o zaštiti arheoloških lokaliteta i kulturnog naslijeđa, tako da više nema ni pravnih ni formalih prepreka da se taj lokalitet štiti i izvrši njegova kategorizacija.

Očekuje i da će se u istraživanja veoma brzo uključiti i kolege iz Italije, Austrije, a interesovanje su pokazali i istraživači iz Bugarske, te republika bivše Jugoslavije.

Pored održavanja konferencije, sinoć je u zgradi Vlade RS-a otvorena i izložba fotografija arheološkog nalazišta u Skelanima kod Srebrenice i predmeta iz rimskog perioda pronađenih tokom arheoloških istraživanja na tom lokalitetu.

Na oko 40 panoa izložene su fotografije nalazišta, fragmenti pronađenog mozaika, 15 manjih kamenih predmeta, posuđe, novac i drugi pronađeni predmeti.

Tokom pet sedmica istraživanja, od 8. septembra do 11. oktobra, u Skelanima je pronađen muzej pod zemljom s 80 spomenika, mozaik od oko 30 kvadratnih metara rimskih podnih mozaika, najvjerovatnije iz druge polovine četvrtog vijeka nove ere, kao i tragovi rimske arhitekture u tri arhitektonska nivoa i građevinom s podnim grijanjem.

Prilikom traganja za bazilikom pronađen je jedinstven srednjovjekovni nadgrobni spomenik, stećak s krovom na četiri vode rađen od tvrdog zelenog kamena-škriljca.

Ovo nije prvi put da se provode arheloška istraživanja u Skelanima jer su još prije 112 godina, za vrijeme austrougarske vladavine, vršeni radovi na tom lokalitetu.

Vlada RS-a izdvojila je milion KM za izgradnju muzeja u Skelanima, u kojem će biti konzervirani pronađeni mozaici, a objekt bi trebalo da bude izgrađen tokom četiri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: