Sarajevo
0

Konferencija ministara pravde u BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Trinaest ministara pravde u Bosni i Hercegovini, ili njihovi predstavnici, okupili su se danas u Sarajevu na drugoj konferenciji ministara pravde u Bosni i Hercegovini kako bi sagledali šta je urađeno u proteklom razdoblju na reformi pravde, te da odrede strateške pravce.

Ministar pravde BiH je pred početak konferencije izjavio novinarima da je u proteklih nepunih šest mjeseci od prošle konferencije napravljeno dosta u svakom sektoru, od pravosuđa, izvršenja kazneno-prekršajnih sankcija, pristupa pravdi do organiziranja rukovodećeg sektora.

  • Zaista mislim da se napravio iskorak u svakom od tih stupova. Međutim, nismo ispunili u potpunosti ono što smo trebali i zato ćemo danas biti vrlo otvoreni i ukazati šta nismo napravili i eventualno nešto promijeniti i u samoj metodologiji rada, kazao je Čolak.

Upitan da li je slučaj Tasima Kučevića, kada je pred zgradom Suda BiH napao tetku jedne od žrtava trgovine ljudima, istaknuo potrebu za reformu u oblasti izvršenja sankcija, ministar Čolak je rekao da su aktivnosti na tome počele znatno ranije.

Naveo je da je još u junu prošle godine usvojena Strategija razvoja sektora pravde, u kojoj je jasno pozicioniran sektor izvršenja kaznenih sankcija.

  • Sigurno je da u narednom periodu moraju biti provedene određene reforme i u tom smislu. I bez ovog događaja, moramo raditi na tome, kazao je Čolak.

Kada je u pitanju sektor pravosuđa iz ove strategije, sudovi i tužilaštva su, zahvaljujući donacijama iz pojedinih zemalja, Vijeću ministara BiH te entitetskim resornim ministrima, došli u priliku da stvore materijalno-tehničke uvjete za rad pravosudnih institucija u BiH, ocijenio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Milorad Novković.

Kazao je kako ti uvjeti sada postoje, počevši od rekonstrukcije sudskih zgrada, nove opreme i drugo. Ono što je ostalo, a čemu će VSTVBiH posvetiti posebnu pažnju, jesu efikasnost i kvalitet rada sudova.

Novković je rekao da je zabilježeno da su smanjeni zaostaci u rješavanju predmeta u protekle tri godine za više od 300.000 predmeta, što je izuzetno veliki uspjeh.

Nadalje će se posvetiti pažnja da sudije i tužioci rade po inicijalnom aktu, po redoslijedu, po strukturi i po zakonskim prioritetima.

  • Očekujemo da najveći broj sudova u BiH u naredne dvije-tri godine postane efikasan, rekao je Novković.