{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija ministara pravde u BiH

F
29.5.2009. u 13:57
0
0
Konferencija ministara pravde u BiH
0
Konferencija ministara pravde u BiH
Foto: Sarajevo-x.com
Trinaest ministara pravde u Bosni i Hercegovini, ili njihovi predstavnici, okupili su se danas u Sarajevu na drugoj konferenciji ministara pravde u Bosni i Hercegovini kako bi sagledali šta je urađeno u proteklom razdoblju na reformi pravde, te da odrede strateške pravce.
Ministar pravde BiH je pred početak konferencije izjavio novinarima da je u proteklih nepunih šest mjeseci od prošle konferencije napravljeno dosta u svakom sektoru, od pravosuđa, izvršenja kazneno-prekršajnih sankcija, pristupa pravdi do organiziranja rukovodećeg sektora.

- Zaista mislim da se napravio iskorak u svakom od tih stupova. Međutim, nismo ispunili u potpunosti ono što smo trebali i zato ćemo danas biti vrlo otvoreni i ukazati šta nismo napravili i eventualno nešto promijeniti i u samoj metodologiji rada, kazao je Čolak.

Upitan da li je slučaj Tasima Kučevića, kada je pred zgradom Suda BiH napao tetku jedne od žrtava trgovine ljudima, istaknuo potrebu za reformu u oblasti izvršenja sankcija, ministar Čolak je rekao da su aktivnosti na tome počele znatno ranije.

Naveo je da je još u junu prošle godine usvojena Strategija razvoja sektora pravde, u kojoj je jasno pozicioniran sektor izvršenja kaznenih sankcija.

- Sigurno je da u narednom periodu moraju biti provedene određene reforme i u tom smislu. I bez ovog događaja, moramo raditi na tome, kazao je Čolak.

Kada je u pitanju sektor pravosuđa iz ove strategije, sudovi i tužilaštva su, zahvaljujući donacijama iz pojedinih zemalja, Vijeću ministara BiH te entitetskim resornim ministrima, došli u priliku da stvore materijalno-tehničke uvjete za rad pravosudnih institucija u BiH, ocijenio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Milorad Novković.

Kazao je kako ti uvjeti sada postoje, počevši od rekonstrukcije sudskih zgrada, nove opreme i drugo. Ono što je ostalo, a čemu će VSTVBiH posvetiti posebnu pažnju, jesu efikasnost i kvalitet rada sudova.

Novković je rekao da je zabilježeno da su smanjeni zaostaci u rješavanju predmeta u protekle tri godine za više od 300.000 predmeta, što je izuzetno veliki uspjeh.

Nadalje će se posvetiti pažnja da sudije i tužioci rade po inicijalnom aktu, po redoslijedu, po strukturi i po zakonskim prioritetima.

- Očekujemo da najveći broj sudova u BiH u naredne dvije-tri godine postane efikasan, rekao je Novković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: