BiH
0

Konferencija "Ljudska i prava manjina u okviru ciklusa etničkog konflikta: Slučaj Jugoslavije"

FENA
"Ljudska i prava manjina u okviru ciklusa etničkog konflikta: slučaj Jugoslavije" tema je konferencije koja se održava danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu u organizaciji Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu.

Konferencija, na kojoj su predavači ugledni univerzitetski stručnjaci iz Evrope i regiona, dio je istoimenog programa koji finansira Evropska unija. Planirano je održavanje pet konferencija, a prva je održana u januaru u Beogradu.

Koordinatorica projekta Morgiana Brading izjavila je Feni da je projekt počeo od pretpostavke da su međunarodne i evropske organizacije (UN, Vijeće Evrope, OSCE, Evropska unija i druge) napravile grešku na početku konflikta u bivšoj Jugoslaviji, odnosno da nisu bile spremne da reagiraju.

  • Projekt pokušava da sagleda situaciju od 80-ih godina prošlog stoljeća u međunarodnim institucijama s jedne strane, a s druge da zemlje regiona sagledaju situaciju prije, tokom i nakon konflikta te percepciju bivše Jugoslavije po pojedinim nekadašnjim republikama, kazala je Brading.

Istaknula je da je cilj da se za Evropsku uniju napravi prijedlog za pitanja ljudskih prava i manjina u zemljama regiona i za njenu politiku prema regionu u slučaju ponavljanja krize kako bi bila spremna da reagira.

Između konferencija u Beogradu i Sarajevu, predstavnici zemalja bivše Jugoslavije su napravili analize o stanju u vezi s ovim pitanjem od 1945. do 1990., dok su međunarodne organizacije napravile analize svoje politike prema bivšoj Jugoslaviji. Upravo se ti izvještaju razmatraju danas.

Brading je naglasila da je jedan od zaključaka današnjih rasprava da su sve međunarodne organizacije priznale da apsolutno nisu bile spremne da reagiraju na početku konflikta u bivšoj Jugoslaviji.