BiH
0

Konferencija Balkanskog političkog kluba ovog vikenda u Sarajevu

FENA
"Bosna i Hercegovina: raskrsnica od dejtonske ka briselskoj fazi i uloga međunarodne zajednice" tema je 9. konferencije Balkanskog političkog kluba, koja će se održati u subotu i nedjelju u Sarajevu.

Balkanski politički klub je nevladina organizacija koja okuplja poznate balkanske političare i intelektualce. Osnovan je 1997. godine u Sofiji, a među članovima Kluba su sadašnji i bivši predsjednici, premijeri, ministri parlamentarci i intelektualci.

Predviđeno je da se na zvaničnom otvaranju konferencije učesnicima obrate predsjednik Kluba, bivši bugarski predsjednik Zhelyu Zhelev, predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

[SLIKA]1[/SLIKA] Demirel: moderator prve sesije

Bivši turski predsjednik Suleyman Demirel bit će moderator prve sesije o temi "Aktualni problemi trenutne tranzicije u BiH od dejtonske ka briselskoj fazi: uloga međunarodne zajednice", u okviru koje će svoja izlaganja imati predsjedavajući Tihić, ministar Ivanić, bivši visoki predstavnik Wolfgang Petrisch i američki ambasador u BiH Douglas McElhaney.

Nakon toga, predviđena je sesija o ulozi susjednih zemalja u tranziciji BiH, čiji će moderator biti bivši rumunski predsjednik Emil Constantinescu. U okviru ove teme govorit će predsjednik državne zajednice SCG Svetozar Marović, bivši makedonski predsjednik Kiro Gligorov, bivši predsjednik Slovenje Milan Kučan te predsjednik Političkog savjeta Demokratske stranke i poslanik u Skupštini Srbije Dragoljub Mićunović.

Do kraja konferencije održat će se sesije i o drugim aktualnim temama, kao što su obrazovanje, nauka, kultura, infrastruktura, slobodna trgovina...