{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencij "Programski sadržaj u digitalnom emitiranju"

F
FENA
26.11.2008. u 13:21
0
0
Konferencij "Programski sadržaj u digitalnom emitiranju"
0
Konferencij "Programski sadržaj u digitalnom emitiranju"
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i DTT Forum BiH organizirali su danas u UNITIC-u međunarodnu konferenciju "Programski sadržaj u digitalnom emitiranju".
Ciljevi konferencije kojoj prisustvuju međunarodni i domaći stručnjaci iz digitalne televizije su predstavljanje stanja u programskom sadržaju u digitalnom emitiranju u evropskim zemljama te izazova u izradi strategije prelaska na digitalno zemaljsko emitiranje u BiH.

Sekretar DTT Foruma Emir Vajzović potvrdio je da je izrada strategije prelaska na digitalno emitiranje pri kraju te da će uskoro biti proslijeđena Vijeću ministara BiH na usvajanje. U izradi strategije učestvuje više od 50 stručnjaka.

"Sve evropske zemlje trebaju, u skladu sa Sporazumom iz Ženeve iz 2006., do 2012. preći na digitalni signal. S obzirom na to da je tranzicijski period u ovoj oblasti veoma skup, cilj je da taj proces bude što kraći", kazao je Feni Vajzović.

Predsjedavajući Parlamentarne komisije za transport i komunikacije BiH Branko Dokić istakao je da je Politika o sektoru emitovanja iz 2006. veoma dobra i može poslužiti kao osnova u procesu tranzicije iz analognog na digitalni sistem.

"Sada moramo ući u fazu realizacije. Ukoliko se to ne uradi onda će postojeći sistem koji je zastario i prekriva frekventni spektar namijenjen drugim korisnicima, prije svega, operatorima iz širokopojasnih komunikacija s jedne strane i mobilnih operatera treće generacije s druge strane, zakočit ćemo razvoj telekomunikacija", kazao je Dokić.

Digitalna televizija je relativno novi način emitiranja TV signala, a u odnosu na analognu donosi bolju, jasniju sliku s manje smetnji kao i bolji zvuk. Digitalna TV nudi i široki format ekrana i određenu fleksibilnost i interaktivnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: