Generalni štrajk
0

Konfekcionari, obućari i kožari u srijedu pred Vladom

SRNA
Ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu u srijedu, 17. juna biće održan generalni štrajk radnika zaposlenih u industriji tekstila, kože, obuće i gume zbog izuzetno teškog stanja u ovim industrijskim granama.

Predsjednik sindikata Srednjobosanskog kantona Ermin Dervić iz Travnika rekao je da će generalni štrajk biti održan bez obzira na sva dešavanja u vezi sa imenovanjem novog premijera FBiH.

"Ministar finansija   Vjekoslava Bevande pozvao nas je da   18. juna počnemo pregovore u Vladi u vezi sa našim zahtjevima. Mi ne odustajemo od ovog štrajka, a ukoliko ne bude pozitivnog rješenja za nas, posegnućemo za  radikalnijim mjerama", rekao je Dervić.

On je naglasio da su sve pripreme  za protest radnika ispred zgrade Vlade FBiH već  završene, te da će    utorak, 16. juna 18 autobusa sa područja Srednjebosanskog kantona krenuti za Sarajevo.

"Očekujemo da naše pitanje konačno bude riješeno  koje se povlači već petnaest godina. Ova dugovanja radnicima koče kompletnu privredu i prave ogroman zastoj privrede. Neriješena pitanja radnika u vezi sa uvezivanjem radnog staža, dugovanja po osnovu zdravstvenog osiguranja iz ranijeg perioda, te veće stimulacije ove nisko akumulativno privredne grane samo produžavaju radničku agoniju i stvaraju gore probleme", naglasio je Dervić.