SDS
0

Koncesije dodjeljivane po partijskoj liniji

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) očekuje da Komisija za koncesije RS-a ispita realizaciju svih koncesionih ugovora sklopljenih u posljednje dvije godine, a naročito onih koji se odnose na poljoprivredno zemljište i izgradnju malih i srednjih hidroelektrana.

SDS u današnjem saopćenju navodi da raspolaže saznanjima da su pojedine koncesije na poljoprivredno zemljište dodijeljene po partijskoj liniji i pod nevjerovatnim uvjetima.

U spornim ugovorima koncendent je obavezan da obrađuje svega pet posto zemljišta, a isključivi cilj ovih ugovora bio je da pojedini funkcioneri SNSD-a na osnovu njih dobiju podsticajna sredstva u iznosu od više stotina hiljada KM.

Pojedina preduzeća, također, dobila su ugovore na izgradnju malih i srednjih hidrocentrala, iako u tom momentu nisu bila solventna, a ogromna većina ovih ugovora uopće nije realizovana.

SDS smatra i da je neophodno izvršiti ekonomsku decentralizaciju RS-a i u tom smislu će pokrenuti izmjene zakonske regulative da bi koncesijama ubuduće raspolagale općine i kompletni prihodi od njih se slijevali u općinske budžete.