{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koncentracija ambrozije u BiH još uvijek visoka

F
17.9.2010. u 14:13
0
0
Koncentracija ambrozije u BiH još uvijek visoka
0
Koncentracija ambrozije u BiH još uvijek visoka
Meteorološke prilike koje je karakterizirala izmjena kišovitih i sunčanih perioda uvjetovala je smanjenje koncentracije polena ambrozije u zraku, iako je sezona cvjetanja još u toku.
Prema rezultatima mjerenja koje provodi Centar za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta, u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, polen ambrozije je prisutan u količini od 300 zrna po kubnom metru, što ukazuje da se još radi o visokoj koncentraciji, koja izaziva zdravstvene tegobe kod većine alergičnih osoba.

Iz ovog ministarstva je upozoreno da je zbog toga i dalje aktuelna preporuka da osobe osjetljive na polen trebaju izbjegavati boravak u prirodi duži od jednog sata, vrijeme provoditi u zatvorenoj prostoriji, naročito od 11 do 16 sati, kada je koncentracija polena najviša, te pridržavati se svih medicinskih uputa.

S obzirom na to da sezona cvjetanja ambrozije traje do početka oktobra, očekuje se pojačani inspekcijski nadzor nadležnih federalnih i kantonalnih inspekcija na kontroli vlasnika i korisnika poljoprivrednog, građevinskog, neizgrađenog i drugog zemljišta u smislu postupanja prema Odluci o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste - ambrozija, a koju je donijela Vlada Federacije BiH 16. jula 2009.

Izvještaji o polen monitoringu za protekli period se nalaze na web strani Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, www.mpz.ks.gov.ba .

Iz Ministarstva su pozvali da ukoliko se dođe do spoznaje o sumnjivim lokalitetima na kojima se nalazi ambrozija, mogu javiti, da bi se uz pomoć stručnjaka KJKP "Park" izvršila detaljna stručna provjera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: