|

Konaković: Zakon o porijeklu imovine funkcionera mnoge će otjerati iz politike

Konaković: Zakon o porijeklu imovine funkcionera mnoge će otjerati iz politike
668
F
FENA
18.4.2019. u 10:29
165
komentara
668

dijeljenja
Konaković: Zakon o porijeklu imovine funkcionera mnoge će otjerati iz politike Foto: M.O./Klix.ba
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je kako je vladajuća šestorka u Kantonu Sarajevo, čiji je dio i Narod i pravda, pokazala odgovornost prema građanima usvojivši Zakon o porijeklu imovine funkcionera u Kantonu Sarajevo.
Konaković je podsjetio da su ključna obećanja građanima Naroda i Pravde, a to su Zakon o porijeklu imovine i Zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju, kao i druge antikoruptivne mjere, već usvojeni ili su u skupštinskoj proceduri čime je pokazano da se ne radi tek o pukim predizbornim obećanjima.

"Zakonom o porijeklu imovine se iz temelja mijenja ambijent u kojem izabrani zvaničnici rade i uvjereni smo da će otjerati mnoge koji politiku vide kao biznis u kojem se mogu bogatiti bez ikakve odgovornosti i sankcija. Svi koji su trenutno na funkcijama moraju dokazati da je imovina koju posjeduju srazmjerna njihovim primanjima", naveo je Konaković.

Po njegovim riječima, svaki osnov sumnje, vrijednost imovine veća od prihoda, bit će predmet istraga.

Ističe da svi aktuelni zvaničnici kantona, grada i općina, moraju u narednom periodu pristupiti ozbiljnom procesu dokazivanja zakonitosti u sticanju imovine.

"Svi oni koji se misle kroz politiku obogatiti zloupotrebom javnih resursa ovaj zakon će onemogućiti da uopće krenu u takvu avanturu", smatra Konaković.

Skupština KS jednoglasno je usvojila Zakon o porijeklu imovine funkcionera na sjednici održanoj 17. aprila.

"Kanton Sarajevo već je postao primjer da je moguća jedna drukčija, bolja, vlast. Ovaj zakon i drugi na kojima radimo samo su mehanizmi kojima građani mogu i trebaju kontrolirati vlast, počevši od nas. Također, pri usvajanju zakona saslušali smo sve institucije, opoziciju i druge zainteresirane i njihove ideje ugradili u konačni tekst", kazao je Konaković.

Od februara ove godine u Kantonu Sarajevo svi konkursi su pod posebnim nadzorom supervizora iz Ureda za borbu protiv korupcije čime se nastoji ostvari maksimalna transparentnost pri zapošljavanju.
Prijavi grešku


Komentari (165)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...