Posjeta BPK-u
30

Konaković: Vlada FBIH mora imati razumijevanja za cestovno povezivanje Goražda i Sarajeva

Piše: E. A.
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i poslanik Muhamed Kozarda posjetili su BPK Goražde gdje su razgovarali sa premijerom ovog kantona Emirom Okovićem. Konaković je ovom prilikom istakao dobru saradnju i razloge zbog kojih dva kantona treba posmatrati kao jednu cijelinu.

U izjavi medijima kazao je da BPK Goražde i Kanton Sarajevo dijele administrativne granice, ali da je podrška projektima neupitna, a kao jedan od najznačajnijih je putno povezivanje Goražda sa Sarajevom koje je ocjenjeno veoma važnim i za glavni grad BIH.

"Mi tu imamo svoj interes, ali smo shvatili i potrebu Goražda da se boljom saobraćajnom infrastrukturom poveže sa Kantonom Sarajevo i ostatkom države. Podržali smo finansijski taj projekat, premijer Oković je rekao koliko treba i mi smo toliko novca izdvojili i vidjeli smo da su oni ozbiljno pripremili svu potrebnu prostorno-plansku dokumentaciju, tako da je i taj projekat spreman za naredni korak", izjavio je Konaković.

On je dodao da je za konačnu realizaciju ovog projekta potrebna podrška viših nivoa te da Vlada FBIH mora imati razumijevanja za ovaj kanton i za sam projekt.

"Sarajevo je spremno dalje učestvovati u njegovoj realizaciji. Sretni smo što je prošao Zakon o akcizama i mislimo da sada ima objektivno prostora da se ovo tretira kao jedan od prioriteta u Federaciji BIH", ističe Konaković.

Premijeri dva kantona najavili su potpisivanje sporazuma o saradnji.

"Mi ćemo do februara zaokružiti i zaključiti sporazum između dvije vlade i uraditi ono što smo danas govorili o pojedinim projektima koji su interesantni za BPK i za Kanton Sarajevo" izjavio je Emir Oković, premijer BPK Goražde, dodajući da se razgovaralo i o sredstvima neophodnim za izgradnju Dijaliznog centra u Goraždu.