Nižu se reakcije
422

Konaković: Vi koje nervira skup Bošnjaka znajte da je ovo tek prvi, neprimjereno je poređenje Bećirovića

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković odgovorio je nakon što član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović nije podržao ideju održavanja skupa političkih predstavnika Bošnjaka iz regije.
"Neprimjerenim smatram poređenje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića koji ovakav skup poredi sa 'srednjovjekovnim modelom' jer naše okupljanje ni na koji način ne derogira institicije BiH niti im umanjuje značaj", napisao je između ostalog Konaković u objavi na Facebooku.
Konaković je poručio i da će se sastanak održati u petak kako je planirano i da se odazvao veliki broj pozvanih.

"Vi koje ovaj skup nervira treba da znate da je prvi i da će ih biti još", zaključio je Konaković.

Podsjećamo, Bećirović je poručio da odnose između država treba uređivati na način kako to priliči susjedima i državama članicama Ujedinjenih nacija, a ne na međuetničkim osnovama.

"Vrijeme je da svi u regiji napuste srednjovjekovne modele i otvore novu eru ravnopravne međudržavne komunikacije i saradnje koja priliči XXI. stoljeću. Nikakvi monoetnički sabori naroda ne mogu zamijeniti ulogu država i državnih organa vlasti. Sa svojim pravima, obavezama i institucijama ravnopravni subjekti u međunarodnim odnosima su isključivo države – to nije pojedinačno nijedan narod", poručio je Bećirović.