Razgovori u Mostaru
156

Konaković uoči sastanka: Super je Dodikova poruka da trebamo smanjiti animozitet

N. V.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković stigao je u Mostar na sastanak državne koalicije, a uoči sastanka je dao izjavu za medije u kojoj je istaknuo kako izmjena u Predsjedništvu BiH trenutno nije moguća.
Konaković je kazao da su trenutno u fazi u kojoj bi trebao dominirati razum, što i očekuje da će se desiti na sastanku, a pohvalio je Dodikove izjave uoči sastanka.

"Super je poruka Milorada Dodika koju sam čitao prilikom dolaska, da bismo trebali staviti interese EU puta koji donosi dobro svim građanima BiH, a smanjiti animozitete i sujete i to bi stvarno bila historijska stvar", kazao je.

Konaković navodi da su "blizu rješenja koja bi danas trebala isključiti pokušaj da se u sklopu evropskog puta ubace i neke teme koje nisu imeprativne kada je riječ o 14 prioriteta".

"Ostalo možemo u nekom periodu poslije i možda još boljem i lakšem okruženju ako dobijemo historijsko otvaranje pregovora, a pogotovo pristup jedinstvenom pristupu tržištu EU. Radne grupe su pripremile, trebalo bi dovesti do kraja, male su finese u završnici, čekamo da čujemo stavove po pitanju zakona o sudovima, mi mislimo da sjedište treba biti u Istočnom Sarajevu, dio integriteta je obavezan, CIK obavezan, ali član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bi trebao sačekati sveukupnu promjenu", poručio je.

Najavio je da 4. marta dolaze važni gosti u BiH, među kojima su ministri vanjskih poslova Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije.