Nova praksa
936

Konaković umjesto stranačkog kadra traži stručne ljude koji će upravljati javnim preduzećima

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković započeo je novu praksu, do sada neuobičajnu kada je riječ o imenovanju članova u skupštine javnih preduzeća te sada traži od Univerziteta u Sarajevu, Privredne komore i Udruženja poslodavaca da predlože stručne kadrove u upravljačke strukture, umjesto stranačkih ljudi.

Prvo javno preduzeće u Kantonu Sarajevo u čiju će skupštinu biti imenovan stručni kadar je ZOI'84. Tako je danas premijer KS Elmedin Konaković uputio zahtjev Univerzitetu u Sarajevu, Privrednoj komori KS te Udruženju poslodavaca da do srijede dostave prijedloge imena članova za Skupštinu ZOI'84.

"S obzirom na to da smo utvrdili da je jedan od najvećih nedostataka u upravljanju javnim preduzećima kadrovska politika, odnosno potreba za angažovanjem stručnih osoba, umjesto dosadašnje prakse imenovanja stranačkog kadra ovim putem tražimo od vas prijedloge imena stručnih i kompetentnih osoba iz ove oblasti koji bi mogli, u svojstvu člana Skupštine preduzeća ZOI'84, doprinijeti poboljšanju funkcionisanja navedenog preduzeća", navedeno je u zahtjevu premijera Konakovića.

Navedene prijedloge potrebno je dostaviti u kabinet premijera do 14. februara.

Kako saznajemo, plan je da ovo postane praksa te da se i u ostala javna preduzeća od sada imenuje stručni kadar, umjesto stranačkih poslušnika, kako je do sada bio slučaj.

Podsjećamo, CIN je nedavno pisao o do sada ustaljenoj praksi kako sarajevskim javnim preduzećima često upravljaju članovi političkih stranaka čija struka i radno iskustvo obično nemaju veze s poslovima tih preduzeća.