Skup Naroda i pravde
62

Konaković u Mostaru: Napravljen je grad slučaj zbog interesa SDA i HDZ

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Narod i Pravda održala je večeras predizborni skup u mostarskom Hotelu Bristol. Tom prilikom predstavili su kandidate na svim izbornim listama s područja HNK, te aktualizirali glavne ideje svoje političke platforme.

Elmedin Konaković, predsjednik stranke, kazao je da je ponosan kako se ovaj, jedan od najmlađih političkih projekata u Bosni i Hercegovini, brzo proširio van okvira Kantona Sarajevo.

"Nije lako organizovati stranku, ali moram reći da smo jako dobro primljeni u cijeloj državi. Pogotovo to vrijedi u ovom vremenu kad vladajuće stranke rade sve da se ne rađaju novi projekti. Ljudi su apatični, pomalo uplašeni, ovi koji rade u javnom sektoru pod jakim su pritiskom, čak i mobingovani. U svim tim okolnostima, ja sam oduševljen načinom na koji se Narod i Pravda širi", izjavio je Konaković.

Ova stranka ima liste u pet kantona, među kojima je i HNK. Konaković očekuje ulazak kandidata svoje nove stranke u Skupštinu HNK, te barem jednog zastupnika u Federalnom parlamentu s izborne jedinice koja pokriva ovaj kanton.

"Što se tiče Mostara, napravljen je grad slučaj od jednog od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Isključivo zahvaljujući interesima dvije vladajuće nacionalne stranke čiji sam član do jučer bio. Nemoguće je da ne postoji dobra volja s jedne i druge strane. Ustupci koje je SDA dala ovdje koštali su činjenice da se u Mostaru ne dešavaju lokalni izbori i da se skoro pa ne dešava život. To se treba rješiti iz Sarajeva, ne samo ovdje u Mostaru", smatra Konaković.

Konaković smtra da bošnjačke stranke udovoljavaju Čovićevim zahtjevima u Hercegovini zbog interesa u drugim sredinama, gdje one imaju većinu.

"Mi ćemo to zaustaviti jer je odnos HDZ-a prema Mostaru katastrofalan i on se mora popravljati izbjegavanjem kompromisa s ovom strankom na drugim područjima, dok se ne popravi stanje u Mostaru. Udovoljava se ličnim interesima Čovića, a ne rješavaju se ključna pitanja građana Mostara", rezimirao je Elmedin Konaković.