Reakcije iz NiP-a
171

Konaković: Tražimo od Međunarodne zajednice da ne ostavlja asimetrična rješenja

F. H.
Foto: Screenshoot / N1
Foto: Screenshoot / N1
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde kazao je da se na prvoj press konferenciji obraća prije svega zbog odluke Visokog predstavnika da nametne odluku o izmjena Izbornog zakona, te da misle da ova rješenja nisu idealna.

"Mislimo da ta vrsta rješenja, nametnuta samo u Federaciji, nisu optimalna i naravno nisu idealna. Očigledno je da Međunarodna zajednica kada želi može povući i hrabre poteze ali i da ne kažem neku težu riječ, interesantne,. Očekujemo ovakav angažman Međunarodne zajednice u RS-u", poručio je Konaković.

Kazao je da traže da se ne ostavljaju asimetrična rješenja, te da se ovim nametanjem ona ostaju.

"Tražimo da se ne ostavljaju asimetrična rješenja i novim nametanjem imamo asimetrična rješenja u dva entiteta. Mi smo na pregovorima u Neumu i pozivali od naših političkih kolega da budu hrabriji, ozbiljniji i odgovorniji i na kraju je ono u Neumu bilo puno bolje od ovoga što želi da nametne visoki predstavnik", kazao je Konaković

Istakao je kako je Narod i pravda bila zagovornik da se nakon prebrojanih glasova problemi rješavaju u Parlamentima, ali do toga nažalost neće doći.

"Ovo što je gospodin Schmidt uradio, podsjećam da sam govorio da ima namjeru da uradi, bilo bi bolje da smo to uradili u Parlamentu", rekao je Konaković-.

"Imamo rezultat malo bolji od onog što smo nadali, veliki broj mandata na nivou države, Federacije i fantastičan rezultat u Sarajevu koji je apsolutno pobjednički", poručio je Konaković.