Kaže da to neće dozvoliti
326

Konaković sumnja da "pravosudna mafija" pakuje procese njegovom prijatelju Gordanu Memiji i drugima

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Lider Naroda i pravde i šef diplomatije Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković komentarisao je današnju akciju "Black Tie 2", s obzirom na to da je jedan od privedenih njegov prijatelj Gordan Memija.

Konaković je prvo kazao kako prije svega podržava rad svih institucija u Bosni i Hercegovini, pogotovo pravosudnih, ali ih je malo kasnije upozorio i da se ne smiju baviti pakovanjem kriminalnih djela.

"Predmet interesovanja stalno trebaju biti političari, i ja i Izetbegović, Nikšić i drugi, svi koji vodimo procese, stalno trebamo biti pod lupom, kao i ljudi s kojima sarađujemo, naši saradnici. S tim zaista nemam problema, ali imam problema s praksom, koja se dešava od 2017/2018. godine. Uvijek pričamo o istim ljudima, vrte se isti dokazi", kazao je on.

Zatim se konkretno osvrnuo na svog prijatelja Gordana Memiju, biznismena koji je danas priveden nakon što mu je pretresena kuća i firma.

"Goran Memija, koji je moj prijatelj, koji je i ranije hapšen ujutru u 6, s dugim cijelima, kad je Avdo Avdić (op.a. novinar Istraga.ba) najavio hapšenje, jer je kupio bočicu kanabisovog ulja za nekog bolesnog, to se razvlačilo po tri dana i još uvijek nije dovedeno do kraja. Memija i Konaković, svi trebamo biti pod lupom javnosti, ali se od toga ne treba praviti zabava za javnost jer vaše kolege imaju bliskost s pravosudnim institucijama i prije nego se izdaju nalozi za pretrese. To zaista izgleda kao pecanje, uhvatiš ribu pa je vratiš u more, bez da se ikad išta dovelo do kraja s ozbiljnim dokazima", rekao je Konaković.

Od institucija traži da ozbiljno rade svoj posao, prilikom čega je kazao da postoji dio uposlenih, koji to ne rade časno, a nazvao ih je "pravosudnom mafijom", ne želeći da ističe imena.

"Pozivam institucije da ozbiljno rade svoj posao, upozoravam sve da koji pakuju u ovom procesu, da se neće dobro provesti jer koliko je nedozvoljen kriminal, toliko je nedozvoljeno i pakovanje kriminala, ukoliko to radi neko iz pravosudnih institucija, kao što to rade dugi niz godina", kazao je.

Ističe da njega niko od policijskih i pravosudnih agencija nije kontaktirao, kao i da postoji mogućnost da "pravosudna mafija" to radi zarad nekih interesa i političke budućnosti. Na pitanje ko je pravosudna mafija, odgovara: "Oni koji su bili bliski režimu, čija djeca su zaposlena u neke javne institucije, koji zaista u ladicama drže neke stvari".

"Interesantna je ova današnja priča, čini mi se da su i neki od advokata to komunicirali. Nemaju naloga za hapšenje i privođenje, nego samo za pretres na osnovu svjedočenja njihovih kolega, koji su ranije sklonjeni s predmeta zbog kontakta s kriminalnim organizacijama. To se mora dovesti do kraja, ili ove što prijavljuju i lažu ili ovi zaista imaju neki kontakt. Mi ćemo učiniti sve da ta priča dođe do kraja i ugleda svjetlo dana, niko nikoga neće štititi, ali niko nikome neće ni pakovati", zaključio je Konaković ovu temu.

Osim Gordana Memije, danas je priveden i šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović te nekoliko policajaca, a pretresi se vrše i kod direktora FUP-a Vahidina Munjića, za kojeg se špekuliše da je također priveden.