Uoči današnjeg sastanka
341

Konaković: Srbi se godinama okupljaju, nisu čekali da im mi napravimo alibi

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Naroda i pravde (NiP) i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Elmedin Konaković poslao je poruku uoči današnjeg sastanka predstavnika Bošnjaka.
On se osvrnuo na kritike da će okupljanje Bošnjaka dati letimitet i Srbima da se okupljaju na isti način.

"Ako se Bošnjaci okupe to će kako kažu neki prepadnuti političari bez kičme u BiH biti alibi za okupljanje Srba. Spavaju decenijama i ne vide šta se oko nas dešava. Nismo se nikad ovako okupili, a bez obzira na to Srbi se godinama okupljaju, sastaju, planiraju i realizuju. Nisu čekali da im mi napravimo alibi", rekao je Konaković.

O pravljenju alibija predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću jučer je u Klix Studiju govorio predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić, koji je odbio Konakovićev poziv.

"U manjem bh. entitetu se obrazovni programi uskladjuju sa programima u Srbiji, Vučić je u RS-u često i vrlo rijetko tokom tih posjeta posjećuje Sarajevo, Srbija gradi škole, realizuje projekte. Na to su nas već navikli. I još se mnogo toga može nabrojati. Sve bez alibija. Zvaničnici iz Hrvatske imaju sličan koncept dolazaka, posjeta, dogovora i sastajanja. Sve ih teme vezane za Hrvate u BiH zanimaju. A mi ne bi trebali jer će to biti 'alibi'", objašnjava Konaković.

Dodaje da sve to pokazuje koliko su političke elite u Sarajevu savile kičmu, zatvorile se u interes od Baščaršije do Marijin Dvora, fokus stavili na javne kompanije, tendere, rodbinu i stranačke poltrone.

"O onima koji nam kazuju da se ne može biti Bosanac i Hercegovac i Bošnjak istovremeno sam jučer (prekjučer, op.a.) pisao i govorio. Sarajevski establišment se mora trznuti iz partokratske letargije, pogledati oko sebe i dozvoliti hrabrom narodu da se gordo ispravi", istakao je Konaković.

Na kraju je dodao da su vrata otvorena za sve one koji se žele priključiti.