Promjena vlasti u Sarajevu
2

Konaković: Sjednica Skupštine KS sazvana mimo Pravilnika

Piše: N. J.
Foto: Arhiva/Arhiv/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković iznio je primjedbu na postupak predsjedavajuće Mirjane Malić koja je, kako je kazao, zakazala hitnu sjednicu Skupštine, bez saglasnosti Kolegija, što nalaže Pravilnik.

"Vi ste bili dužni dati priliku članovima Kolegija da se izjasne o karakteru sjednice, odnosno da daju svoje mišljenje o tome ima li potrebe da se saziva hitna sjednica. Jasno je da je došlo do promjene snaga u Skupštini, ali ako želite razriješiti postojeću Vladu i imenovati drugu, onda biste morali postupati po Pravilniku, koji ste dužni provoditi. Mislim da ovo niste učinili iz neznanja, jer ste dobro znali da na Kolegiju nećete imati dovoljno ruku da sazovete sjednicu. Što se tiče SDA, mi smo spremni preći u konstruktivnu opoziciju, ali insistiramo da se poštuje procedura", kazao je Konaković.

Malić je odgovorila kako se o sjednici govorilo na sjednici Kolegija u petak, na što je Konaković istakao kako predsjedavajuća nije dala da se članovi Kolegija izjašnjavaju o hitnosti sjednice. S riječima Konakovića složili su se i poslanici Nermin Pećanac i Peđa Kojović, koji su također istakli da se procedura mora poštovati.

"Izbijmo iz glava ljudi iz SDA i taj argument, kako bi oni napokon mirno mogli otići s vlasti. U interesu građana je da ova smjena u vlasti bude u hokejaškom maniru, ali isto tako je vrlo bitno da se to ne radi pravnim nasiljem", kazao je Kojović.

Nakon ovih riječi predsjedavajuća je dala pauzu pola sata.