BiH
67

Konaković: Situacija u KS-u jako teška, neki direktori se komotno ponašaju

FENA
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Situacija u Kantonu Sarajevo je jako teška, jer je akumulirani deficit od 90 miliona KM veliki teg koji nas drži vezanim - kazao je premijer Kantona Elmedin Konaković govoreći o problemima u komunalnoj privredi, sigurnosnoj situaciji, rebalansu budžeta, ali i pozitivnim segmentima u ovom kantonu.

Kada je imenovan za premijera Konaković kaže da je prvo htio da obiđe sve institucije te da se upozna o aktuelnim problemima i prijedlozima rješenja.

S druge strane, dodaje, ohrabren je drugim pokazateljima koji su se pojavili u posljednjih šest mjeseci što govori da Sarajevo ipak ima svoje zdrave resurse te da postoje zdravi dijelovi sistema iz kojih se može razvijati akcioni razvoj privrede i zapošljavanja.

"To su turizam, drvno-metalska industrija i IT sektor. Dijagnozom smo kvalitetno procijenili stanje, a mjere koje smo predvidjeli su dosta dobre", rekao je Konaković u intervjuu za Fenu.

Kao jedan od problema u Kantonu, Konaković je naveo postojanje otuđenih centara moći u samom sistemu te da se neki direktori "komotno ponašaju" tako što prema Vladi i Skupštini KS-a nemaju stepen odgovornosti kakav bi trebali imati.

Smatra da je Vlada KS-a u prvih mjesec dana rada pokazala da se takva situacija neće ponoviti te da Vlada mora upravljati procesima i biti odgovorna i za dobro i za loše.

"Jedan od takvih centara moći je Fond zdravstvenog osiguranja KS-a čiji budžet iznosi 360 miliona KM, što je više od polovine budžeta samog kantona", obrazložio je.

Problem je počeo, ističe Konaković, kada je Vlada KS-a dobila Finansijski plan fonda napisan na osam do devet stranica, dok je budžet KS-a obrazložen na nekoliko stotina stranica.

"Rekli su mi da je to zbog metodologije rada, ali mene kao premijera ne interesuje na koji način oni rade, već samo ono što se dešava od momenta kada sam imenovan za premijera", poručio je.

Dodao je da su u Izvještaju Fonda navedeni stavka "neplanirani troškovi" od 1.700.000 i "troškovi reprezentacije" od 30.000 KM.

"Premijer KS-a ima godišnju reprezentaciji od osam hiljada i do sada nisam potrošio gotovo ništa", kazao je Konakovć.

Također smatra da pružanje zdravstvenih usluga u KS-u nije na nivou utroška od 360 miliona KM, a prema njegovim istraživanja, na posebno velike probleme nailazi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo u kojem je stanje mnogo lošije nego što je mislio.

Dodaje da je Fond u fokusu javnosti, jer određeni mediji vrlo neobjektivno ili lično izvještavaju javnost te su bliski određenim političkim strankama.

"Otkrili smo da u tim interesnim grupicama budu predstavnici svih političkih parija koji su integrisani oko određenog interesa. To nije politika, već lični kontakti koji na štetu građana dobro sarađuju", objasnio je.

Konaković je vrlo zadovoljan radom nove Vlade KS-a, a kao najveću prednost izdvaja činjenicu da se većina ministara do sada nije bavila politikom, jer nemaju "prošlosti koja ih opterećava" i vrlo racionalno donose odluke.

"U Vladi KS-a je nekoliko briljantnih ministara i već se vidi da su ideje i potezi vrlo relaksiraniji i brži od onoga što smo do sada imali priliku vidjeti, jer ako ste dugo na političkoj sceni, onda to i nije neka prednost. Dobio sam odličan tim", smatra Konaković.

Govoreći o rebalansu budžeta za 2015. godinu, Konaković kaže da je Vlada usvojila metodologiju rada te da su budžetskim korisnicima poslali smjernice za prijedloge.

Dodao je da neke institucije kasne s dostavljanjem prijedloga zbog čega je prolongiran rok, ali da će Vlada ipak u predviđenom roku od 60 do 90 dana imati nacrt ili prijedlog rebalansa budžeta.

Konaković je istakao da ga ohrabruje blagi porast u nekim dijelovima priliva, koji pokazuju mali trend porasta direktnih i indirektnih prihoda.

"Vrlo pozitivno sam iznenađen kapacitetom novih ministara koji ozbiljno vladaju materijom i već predlažu konkretne inovacije", kazao je.

Kao inovaciju, naveo je osnivanje kreditno-garantnog fonda koji će biti direktni poticaj malim i srednjim preduzećima tako što će KS preuzimati dio njihovih kamata i stimulirati zdravi dio privrede radi zapošljavanja novih ljudi.

Naveo je da takav fond postoji u mnogim zemljama i da je vrlo operativan te da su privrednici vrlo zadovoljni.

Govoreći o nedavnom trovanju djece u instituciji "Djeca Sarajeva" i proglašavanjem epidemije u KS-u, Konaković je kazao da očekuje informacije o potpunoj odgovornosti te da će odmah sankcionirati one koji nisu radili svoj posao.

"Vlada će u narednih nekoliko dana preuzeti mjere i sankcionisati sve odgovorne za najružniju stvar koja nam se desila u našem mandatu", istakao je.

Konaković kaže da u svakom segmentu bilježi blage pomake, a jedan od njih je i naplata karata u preduzeću Gras.

Podsjetio je da je Ministarstvo saobraćaja KS-a od 1. maja preuzelo potpunu kontrolu štampe i prodaje karata te da je naplata karata porasla za 20 do 30 posto.

"Zaposlenici Gasa počinju shvatati da te firme neće biti ukoliko se zajedno ne odreknemo nekih prava, pa su i sami sebi smanjivali plate u proteklih mjesec dana. Ubrzo ćemo prepoloviti, a zatim novim mjerama drastično smanjivati mjesečni deficit ovog preduzeća", kazao je.

Smatra da donacije vozila također rješavaju problem Grasa, jer kanton za takve izdatke trenutno nema para.

"U narednih desetak dana očekujemo nekoliko desetina voznih jedinica i brzo ćemo imati bolju i pokriveniju mrežu od 70 do 80 posto, jer danas pola linija Grasa ne saobraća", istakao je Konaković dodajući da donirana vozila nisu nova, ali da su uslovna za početak revitalizacije Grasa.

Govoreći o KJKP "Toplane Sarajevo", Konaković je kazao da će tarifna politika biti promijenjena te da više neće biti ista cijena grijanja tokom 12 mjeseci.

"To sigurno neće dotaći one koji ne mogu plaćati adekvatnu cijenu grijanja, jer njih moramo subvencionirati. Stan od 150 kvadrata na Ciglanama koji mi subvencioniramo je pokazatelj da stvari nisu dobro postavljene u tom segmentu", objasnio je.

Istovremeno, kaže Konaković, građani koji koriste gas su četiri puta imali korekciju cijena u posljednjih nekoliko godina, ali da je najavljeno da će doći do pojeftinjenja gasa na svjetskom tržištu te da će cijenu gasa vezati za cijenu isporuke grijanja iz Toplana.

"Zbog toga je moguće da cijena grijanja na početku sezone čak bude i padala, jer direktno zavisi od kretanja cijena gasa na svjetskom tržištu", objasnio je.

Komentirajući sigurnosnu situaciju u Sarajevu, povećanim brojem ubistava i saobraćajnih nesreća, Konaković kaže da je detektovao krivca.

Objasnio je da počinioci krivičnih dijela odmah budu uhapšeni i privedeni u sudove, ali da se veliki broj njih odmah nakon hapšenja ponovo nađe na ulicama i ponovo čini krivična djela.

"Povratnici u činjenu krivičnih djela su jedan od najvećih problema u Sarajevu, što govori o slaboj zakonskoj regulativi i slabostima veze policija - tužilašvo - sud, zbog čega je Sarajevo prepun onih koji se bahato ponašaju koristeći nelegalno oružje", objasnio je.

Vlada KS-a je, dodaje Konaković, učinila sve da u kratkim intervencijama osnaži policijske strukture te da rade na izmjenama zakona za strožije kažnjavanje povratnika u krivična djela.

"Podaci da uhapšeni zbog posjedovanja nelegalnog oružja dobiju uslovnu kaznu, pa ponovo budu uhapšeni i ponovo dobiju uslovnu kaznu, govori da se sistem mora drastično promijeniti", istakao je Konaković.

Također je dodao da za to trebaju imati podršku viših nivoa vlasti i međunarodne zajednice koju smatra dijelom odgovornom, jer su proces reforme sudstva i tužilaštva vodile institucije koje nisu bile domaće i koje su imale mnogo uticaja, a nisu na najbolji način riješile problem.

Govoreći o redukciji vode u glavnom gradu BiH, Konaković objašnjava da postoji opasnost od ugrožavanja kompletnog vodosnabdijevanja te da se redukcijama osigurava isporuka vode.

"Sistem isporuke vode nije funkcionalan i radimo na tome da riješimo situaciju", zaključio je premijer Konaković u intervjuu za Fenu.