Skupština KS
72

Konaković: Sam sebe sam tužio pa neka Bogunić dokaže je li u pravu

M. A.
Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo bila je i više nego burna, a fokusu se našao sukob ministrice obrazovanja KS Zinete Bogunić i predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića.

Tenzije su se nastavile i tokom izjava za medije u pauzi zasjedanja, a na hodniku su se mogao čuti i ironičan smijeh s obje strane, ali i uvrede. Uprkos teškim riječima, Konaković je istakao kako će NiP glasati protiv ostavke ministrice Bogunić.

"Ja sam sebe tužio samo kako bi ministrica Bogunić imala mogućnost da dokaže da je u pravu. Provjerite to. Ukoliko se dokaže da ona ima pravo, ja se povlačim iz politike. Ona je direktna ispostava Sebije Izetbegović u ovoj Vladi KS, ali neka i SDA ima svog ministra", rekao je Konaković.

Dok su svoja mjesta mijenjali, predsjednik NiP-a je pokušao potapšati po ramenu ministricu Bogunić, a ona je oštrim tonom kazala da je ne dira.

"Ja sam došla s godišnjeg odmora samo kako bih potpisala ugovor s Upravnim odborom za inkluziju i usred tog potpisivanja me zove premijer Forto da mi neštgo kaže o tom zakonu. To naše ministarstvo nije pripremalo, to je došlo iz nekih lobističkih krugova. Usred tog potpisivanja sam izvedena te mi je rečeno ili spusti ili leti. Na taj način ne funkcioniram", kazala je Bogunić.