{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konaković: Rijetke su situacije da se politički akteri dogovore brzo kao mi danas

16.11.2018. u 13:52
322
87
Konaković: Rijetke su situacije da se politički akteri dogovore brzo kao mi danas
322
Konaković: Rijetke su situacije da se politički akteri dogovore brzo kao mi danas
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković istakao je nakon današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo da je zakazana nova hitna sjednica za 20. novembar, na kojoj će biti usvojen nacrt budžeta za 2019. godinu.
"Moram izraziti svoje veliko zadovoljstvo činjenicom da smo već u prvom kontaktu, koji su imale sve stranke u KS, pokazali političku ozbiljnost i dogovorili hitnu sjednicu. Vlada u aktuelnom sazivu je pripremila budžet i prezentirat će ga, razmatrat će ga novi skupštinski saziv", rekao je Konaković.

Napomenuo je kako su vrlo rijetke situacije da se politički akteri tako brzo dogovore kao što je to danas bio slučaj.

"U interesu građana je usvajanje budžeta na prvom sazivu", poručio je Konaković.

Najavio je kako će nova skupštinska većina istrajavati na onome što misli da se treba nužno riješiti, a to je oslobađanje cjelokupnog sistema od stranačkih okova i zloupotrebe svih javnih preduzeća i svih javnih resursa.

"Druga bitna stvar je pitanje morala i etike na političkoj sceni: vrlo brzo će biti taj zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, etički zakon, zakon o stranačkom zapošljavanju i nepotizmu i niz drugih mjera koje će pokazati da ljudi koji će voditi procese dižu tu ljestvicu ili vraćaju moral i etiku na političku scenu", istakao je Konaković.

Prema njegovim riječima, pregovori šest stranaka pokazuju da je riječ o vrlo ozbiljnom procesu u kojem su sve stranke pokazale visok stepen ozbiljnosti pristupu izrade dokumenta.

"To je dokument koji još nisam vidio u svojoj političkoj praksi. Prije svega principi, nakon toga 300 ozbiljnih i konkretnih mjera. Neke ćemo provesti u prvoj godini mandata, a neki su dugoročniji", kazao je on.

Konaković je istakao kako je prošetao hodnicima i vidio puno novih faca.

"Nije prošlo puno vremena otkako sam ja otišao odavde, a već ih je dosta zaposleno. Oni koji su primljeni nakon skupštinskog zaključka o zabrani zapošljavanja sigurno će završiti na ulici, iako mi je na neki način žao tih ljudi", kazao je Konaković.

Upitan da li će među skupštinskom većinom biti zastupnika koji će mijenjati stranačke dresove, Konaković je kazao da ne vjeruje da ikome u ovom trenutku može biti finansijski iznos zanimljiv da to uradi.

"Svašta se dešavalo na političkoj sceni u BiH, nikad se ne zna", rekao je Elmedin Konaković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: