Inicijativa u Skupštini
285

Konaković predložio uredbu: Idemo u rješavanje korupcije u sistemu javnih nabavki

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo usvojila Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika KS, što je bilo jedno od predizbornih obećanja Naroda i Pravde, iz ove stranke najavljuju rad na rješavanju problema transparentnosti sistema javnih nabavki.

Predsjednik Naroda i Pravde i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković uputio je zastupničku inicijativu za donošenje uredbe kojom bi se dodatno uredila oblast kontrole javnih nabavki u svim institucijama i organima čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

"Predlažem formiranje stalne komisije ili drugog radnog tijela, čiji bi članovi bili predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija, opozicije, Vijeća mladih i eksperata iz oblasti javnih nabavki. Uz postojeći Registar javnih nabavki, stalna kontrola i nesmetan pristup svim informacijama doprinijet će značajnom smanjenju koruptivnih radnji u Kantonu Sarajevo“, navodi se u Konakovićevoj inicijativi.

Prema ocjenama eksperata, sistem javnih nabavki u BiH obilježava konstantno kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH što otvara prostor za višemilionski kriminal. Domaći eksperti, Delegacija EU i predstavnici međunarodne zajednice su sredinom 2018. jasno detektirali sistem javnih nabavki kao jedan od najvećih problema BiH, ali bh. vlasti nisu učinile ništa po ovom pitanju.

"Vjerujemo da će se ponovo, kao i pri razmatranju Nacrta zakona porijeklu imovine, javiti različiti dušebrižnici koji će nam saopćiti da nam treba 'sistemsko rješenje', da su za ovo nadležni viši nivoi vlasti a ne kanton, da je ovo populizam. A ti isti koji nas kritikuju upravo su vlast na svim višim nivoima i već godinama ne samo da ne čine ništa na izmjenama određenih zakona već svim silama nastoje spriječiti i druge koji bi bilo šta učinili po ovom pitanju“, navode iz Naroda i Pravde.

Jedno od najvažnijih predizbornih obećanja Naroda i Pravde, Zakon o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika KS, usvojen je u formi nacrta i nalazi se u javnoj raspravi. Transparentnost u sistemu javnih nabavki također je jedan od važnijih prioriteta ove stranke.

"Mi jesmo među onima koji su ovaj zakon predložili i podržali, ali on nije naše vlasništvo. Ne tvrdimo ni da su sva ponuđena rješenja jedina ispravna već pozivamo sve, uključujući i opoziciju i nevladin sektor, da u narednim danima radimo na njegovom poboljšanju. Ovo je jedinstven primjer da vlast svim javnim akterima, uključujući i opoziciju, nudi da zajedno radimo na uspostavljanju efikasnijeg sistema kontrole same vlasti. Tačno je da to radimo na nivou kantona, a ne na višim nivoima, ali ovim pokazujemo našu opredijeljenost za jednu novu politiku na svim nivoima, ne bježeći od izazova i ne tražeći izgovore, mi radimo tamo gdje možemo. Danas to jeste kantonalni nivo, ali čvrsto vjerujemo da je ovakva politika budućnost na svim novima i na tom putu ćemo ustrajati“, poručio je predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.