Nakon sastanka
450

Konaković: Pravimo novu programsku priču, naredne sedmice sastanak s ljevicom u KS

Piše: Dž. L.
Elmedin Konaković (Foto: N. G./Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: N. G./Klix.ba)
Nakon današnjeg sastanka s liderom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem te predsjednikom Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Ibrahimom Hadžibajrićem, čelni čovjek Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao nam je kako je došlo vrijeme da više slušaju jedni druge.

"Danas smo imali kratki radni sastanak. Došlo je vrijeme da više slušamo jedni od drugih, a ne jedni o drugima kroz medije. Stoga se moramo sastati i razgovarati. Do sada nije bilo direktnih kontakata između nas. Ipak, čini mi se da su ovi SDA-ovci napravili famu o tome. Oni ne bi voljeli da se bilo ko sastaje, pa prave dramu ako neko popije kafu", kazao nam je Konaković.

Lider Naroda i pravde dodaje kako se naredne sedmice očekuje sastanak s predstavnicima Naše stranke, SDP-a BiH i DF-a.

"Ljevica sjedi i fino radi svoj posao. Mi ostali, koji ćemo također biti dio vlasti, procijenili smo da je vrijeme da se čujemo i vidimo uživo kako bismo definisali početak koalicionih sporazuma. Samo smo još jednom potvrdili da se pravi neka nova priča, platformaska i programska, da se ne govori o podjeli fotelja i da imamo interes da obnovimo političku scenu. Nekad naredne sedmice možemo očekivati koalicione razgovore o kojima će svi biti obaviješteni", rekao nam je Konaković.

Ova široka koalicija mogla bi imati 24 zastupnika u KS, što bi, prema mišljenju Konakovića, bila jedna dobra forma u kojoj bi svi preuzeli odgovornost za dio procesa koji trebaju biti drugačiji.

Konaković na kraju dodaje kako je pregovarački tim Naroda i pravde izabran te kako svi imaju svoje zadatke. Ponavlja kako su njihovi zahtjevi usvajanje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika i savjetnika u KS te formiranje Ministarstva za mlade. Pored toga, imaju još nekoliko ideja o reorganizaciji rada Vlade KS.