Prvo plan pa onda vlast
855

Konaković pozvao Izetbegovića da zaustavi proces izbora gradonačelnika Mostara

N. V.
NiP će poslati i plan za Mostar SDA-u (Foto: Klix.ba)
NiP će poslati i plan za Mostar SDA-u (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, a nekadašnji član Stranke demokratske akcije poručio je Bakiru Izetbegoviću da treba zaustaviti proces izbora gradonačelnika u Mostaru kako bi se taj proces odvio na ispravan način.
Posljednja informacija o izbornim nepravilnostima u Mostaru se odnosi na kršenje Statuta ovog Grada zbog toga što je glasanje za budućeg gradonačelnika bilo javno, umjesto tajno. Zbog toga reagovao je Dino Konaković poručivši lideru SDA da bi trebao konačno preuzeti lidersku poziciju cijelog procesa biranja vlasti u Mostaru.

"Još jednom mučite lijepi Mostar. Mostarci/ke i Mostar to nisu zasluzili. Pozivam javno predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da zaustavi proces izbora gradonačelnika. Pozivam ga da preuzme lidersku ulogu cijelog procesa, prevažno je da se vlast u Mostaru izabere na legalan način", napisao je Konaković na svom Facebooku.

Izetbegoviću još dodaje da ne bi trebao birati ljude na način kako to radi sada - "vikom, drekom, pritiscima", te predlaže kako bi se proces izbora nove vlasti trebao odvijati.

"Zaustavite sve na sedmicu ili dvije. Napravite plan, stavite na papir principe, projekte, rokove za izvršioce, na toj platformi pozovite stranke u koaliciju. Čekali su dugo ljudi u Mostaru vlast. Dajte im vlast kakvu zaslužuju. Napišite na papir da ćete u kratkom roku usvojiti važne akte u borbi protiv korupcije, da ćete napraviti registre uposlenih, registre javnih nabavki, objavite plate u javnom sektoru. Na funkcije birajte najbolje ljude", rekao je on.

Kao jednu od najbitnijih stavki naveo je transparentnost - prilikom javnih nabavki, zapošljavanja, rada uprave...

"Zadužite vijećnike i ostale rukovodioce da prijave i pokažu imovinu. Zadužite vlast da napravi reviziju poslovanja Grada u proteklom periodu. Pregledajte izdate dozvole, provjerite plaćaju li se komunalne usluge, jesu li i u Mostaru tajkuni zaštićeni. Zadužite novu upravu da sve to uradi. Na taj se plan potpišite i objavite ga javno", kazao je Konaković.

Smatra da u koaliciji trebaju biti i stranke i pojedinci te da se ne treba kriti iza imena jednog čovjeka, odnosno kandidata za gradonačelnika.

Naposlijetku, Izetbegoviću poručuje i da će Narod i pravda u naredna 24 sata SDA-u poslati draft plana za Mostar, za koji smatra da bi bilo pametno slijediti ga.