Više nego ikad
199

Konaković: Podržali smo SFF sa 200.000 KM, a prvi put nam se u tome pridružila i Turistička zajednica KS

FENA
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je za Fenu da je ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF) Vlada Kantona Sarajevo podržala sa oko 200.000 KM.

"Pred nama je 23. izdanje Sarajevo Film Festivala, koji je kulturni, ekonomski i turistički potencijal potvrdio više puta. Zato mi je drago da je Vlada ove godine više nego ikada podržala u finansijskom i organizacijskom smislu SFF. Tome se prvi put pridružila Turistička zajednica KS-a, koja je za rad festivala izdvojila 30.000 KM", kazao je Konaković.

Potvrdio je da će i narednih godina Vlada podržavati SFF, koji će se, po njegovim riječima, još više razvijati.

"Svake godine kad mislimo da ne može bolje, uposlenici SFF-a nam ponude dodatne i nove sadržaje. Ove godine dolazi istaknuti redatelj Oliver Stone, kojem će biti uručena nagrada 'Počasno srce Sarajeva' za izuzetan doprinos filmskoj industriji", kaže Konaković, dodajući da će publika imati priliku pogledati nekoliko filmova Stonea.

A 14. augusta u kinu Meeting Point zakazana je projekcija četvorodijelnog dokumentarca Olivera Stonea pod nazivom "Intervju s Putinom". Višestrukom oskarovcu pružena je mogućnost da obavi više od deset intervjua s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i to postavljajući pitanja po vlastitom izboru. Na taj način dokumentarac pruža uvid u Putinov lični i profesionalni život.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade i drugih stranih i domaćih institucija, te predanom radu uposlenika SFF-a, ovaj festival već godinama okuplja filmske profesionalce iz svijeta, a posebno jugoistočne Evrope dajući doprinos povećanju broja regionalnih filmskih koprodukcija.