Skupština KS
493

Konaković: Ovo je sijelo, a ne sjednica, njihove odluke su pravno ništavne

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Dojučerašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković današnju vanrednu sjednicu ovog tijela, koju je oko podne počela nova većina koju čine SDA, SBB i DF, nazvao je sijelom rekavši da su odluke koje oni donesu pravno ništavne.
"Da mi sad hoćemo da se foliramo rekli bismo da je SDA 'uletjela u stupicu', a nismo to planirali. Ovim što se danas dešava, a mi vjerujemo institucijama BiH, a posebno Ustavnom sudu, SDA će paralizovati proces izbora nove vlade za duži period zato što Poslovnik ne dozvoljava grubo kršenje bez obzira što oni kažu da imaju 18 ruku. Onako kako SDA sa SBB-om i poslušnim DF-om interpretira demokratiju, značilo bi da poslije izbora ko god skupi 18, sjedne u salu, dovede svoje ministre i počne da radi. Zbog toga postoje procedure, akt, dokument koji se zove poslovnik o radu Skupštine koji precizira detaljno sve što treba da se uradi", kazao je Konaković.

Podsjetio je na mišljenje Ustavnog suda o pitanju autentičnog tumačenja u Kantonu Sarajevo.

"Donošenje autentičnog tumačenja je bilo bez javne rasprave, a poslovnik je predviđa. Ustavni sud je poslao mišljenje - povrijedili ste poslovnik i Ustav i mi bismo to u proceduri popravili. Danas SDA demonstrira najgori mogući oblik udara na sistem i derogira dokumente na kojima leži ova pravna država i time nam šalju poruku šta hoće da rade u periodu koji je pred nama i mi smo dužni to zaustaviti", istakao je.

On je najavio apelaciju koju će uputiti Ustavnom sudu, instituciji na čiju neovisnost računaju. Rekao je da će ovim potezom one koji silom pokušavaju upravljati sistemom žele staviti na svoje mjesto.

"Mi smo ovim ljudima zakazali sve što su tražili. O smjeni Vlade raspravljalo bi se 16. januara na legalno zakazanoj sjednici. O privremenom finansiranju - jedan dan obore dnevni red, a onda sutra kažu da su radi građana za usvajanje nekog privremenog finansiranja. To su tačke iz nadležnosti Vlade. Dokument koji sada usvajaju nije pravno završen. Oni su danas ovaj dokument pustili u proceduru bez potpisa. Šta je ovim ljudima, bojim se da nećemo nikad saznati, ali ćemo vrlo brzo saznati da li ova država počiva na pravnom sistemu ili se moramo prilagoditi anarhiji koju kreira ova vladajuća struktura", rekao je Konaković.

Obećao je borbu protiv, kako ih je nazvao "ljudi koji šalju poruke da samo sila prolazi".

"Ovo sad je skup, sijelo koje je sazvala Smiljana Viteškić. Ne znam šta ove ljude tjera, ali sjednice nema. Sjednica je zakazana za 8. januar kad će biti privremeno finansiranje. Oni kažu da neće doći, to je njihovo pravo da još jednom obore sistem da nema ni plata ni socijalnih davanja, a ni ostalih obaveza. Ove odluke su potpuno pravno ništavne", dodao je Konaković.

Danijela Kristić, nova predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, ponovila je na pres konferenciji zakazanoj nakon što je nova većina počela vanrednu sjednicu tog organa da pojedinac ne može zakazati hitnu sjednicu.

"Prema poslovniku, hitnu sjednicu utvrđuje samo kolegij. Mi smo jučer imali kolegij i ustanovili da nema hitnog karaktera i nismo je zakazali. Također, zaključak kolegija je da ćemo protiv dopredsjedavajuće Smiljane Viteškić podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja", kazala je Kristić.