EU integracije
73

Konaković otputovao u Brisel gdje je planiran sastanak sa Oliverom Varhelyijem

S. Š.
Foto: X.com/MVP BiH
Foto: X.com/MVP BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković otputovao je za Brisel gdje je za sutra, četvrtak, najavljen sastanak sa komesarom za evropsko proširenje Oliverom Varhelyjem.

Konaković je danas boravio u Budimpešti gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Njih dvojica su potpisali Akcijski plan o prijenosu znanja o procesu pristupanja EU.

Riječ je o Akcijskom planu prijenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

A nakon brojnih aktivnosti u Budimpešti, kako su naveli iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Konaković je otputovao u Brisel gdje će se sutra sastati sa Varhelyijem.

Varhelyi u jednom od svojih ranijih obraćanja naglasio kako je potrebno "na terenu" ubrzati integraciju, misleći na zemlje Zapadnog Balkana.

"Uvijek govorimo o tome kakve su naše institucijske zadaće, ali sada ćemo govoriti o stvarnoj integraciji na terenu tj. na koji ćemo način ubrzati integraciju. Plan ima za cilj integrirati one partnere sa Zapadnog Balkana koji žele da uđu što prije imajući u vidu sve obaveze koje proizilaze iz naših propisa i pravila. U tom smislu smo spremni im pomoći i staviti na raspolaganje svako sredstvo. Zauzvrat tražimo da time u velikoj mjeri pridonesemo stabilnosti regije u cjelini. Zato ćemo od njih tražiti da se jedni prema drugima odnose na način kako će se odnositi prema nama", rekao je u novembru 2023. godine Varhelyi.