Sastanak u Goettweigu
216

Konaković održao sastanak s Borrellom: Od BiH se očekuje napredak za korištenje historijske prilike

N. Ž.
Josep Borrell i Elmedin Konaković
Josep Borrell i Elmedin Konaković
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, na marginama sastanka zemalja Zapadnog Balkana i "Grupe prijatelja Zapadnog Balkana".

Ministar Konaković se na početku razgovora zahvalio visokom predstavniku EU na potpori u nastojanjima da se donese Odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina uskoro imati pregovarački okvir kao i prvu Međuvladinu konferenciju te da će proširenje EU ostati visoko u prioritetima institucija EU u Briselu.

Kada je riječ o narednim koracima, ministar je naglasio da će usvajanje pregovaračkog okvira biti od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njen daljnji put ka punopravnom članstvu u EU.

Naglasio je da je pred nama izazovan reformski put, ali ostajemo odlučni da BiH učinimo punopravnom članicom europske porodice. Izvijestio je sagovornika da nastavljamo sa usklađivanjem vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, istaknuvši da je prošle godine ta usklađenost bila stopostotna.

Visoki predstavnik Borrell je naglasio važnost nastavka reformskog procesa BiH kao i ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK. Poručio je da od BiH očekuje napredak u narednom razdoblju kako bi iskoristila ovu historijsku priliku da svoju budućnost čvrsto veže za Evropsku uniju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o značaju Plana rasta koji predstavlja jedinstveni program za provedbu reformi i daljnju integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i jačanje privredne integracije.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju regionalne suradnje.