"Ovo nije obična smjena"
165

Konaković o smjeni Izetbegović: Laž i strah obilježili su njen period, trebalo je da ode i ranije

L. S.
Ilustracija: A.L. / Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Ilustracija: A.L. / Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković oglasio se povodom smjene Sebije Izetbegović sa pozicije generalne direktorice KCUS-a.

Konaković smatra da je Izetbegović u svojoj reakciji na smjenu sama objasnila zašto je trebalo da ode.

"Kaže da je vraćala dugove, povećala plate i popravila poslovanje. Nijedna jedina riječ o zdravstvenim uslugama, novim programima, edukaciji kadra, usavršavanju, dakle nijedna riječ o postignućima u zdravstvu. Nije to ni mogla pisati jer takvih postignuća nije bilo. Broj usluga drastično smanjen, mnogo dobrih ljekara protjerano sa KCUS-a, nekoliko klinika zatvoreno, a na usavršavanje su oni hrabriji išli krišom i sve finansirali svojim novcem", istaknuo je u objavi na društvenim mrežama.

Niko bolje o razlozima za smjenu Sebije Izetbegović nije govorio od nje same. Jučer je u reakciji na smjenu sama...

Posted by Elmedin Konakovic on Tuesday, November 28, 2023
Ministar je, također, konstatirao da je novac kojim se Izetbegović hvali "posebna priča".

"Novac je dobijala iz državnih kasa, dominantno iz ZZO KS, tranše su drastično rasle od kad je ona na čelu KCUS-a. Neka nam pokaže sopstvene prihode od usluga i novac koji je došao iz drugih izvora. Toga naravno nema. 100 miliona KM iznosila je tranša ZZO doznačena KCUS-u 2015. godine, a 148,5 miliona KM doznačeno je 2022. godine. Skoro 50 miliona KM godišnje dobijali su više od prethodnika u vrijeme mandata Sebije Izetbegović", tvrdi Konaković.

Ministar se osvrnuo i na njenu izjavu da je povećala plate, rekavši da je svaki put kad bi Vlada KS potpisivala kolektivne ugovore sa zdravstvenim radnicima opet ZZO doznačio KCUS-u više novca za plate.

Osvrnuo se i na izjave Bakira Izetbegovića, Sebijinog supruga.

"Jednom je prilikom suprug bivše direktorice dobro rekao, ima veze i može biti direktorica. Pokazala je da ima veze u BiH jer je novac dolazio šakom i kapom sa svih nivoa vlasti", kazao je Konaković.

Mišljenja je da je napravila štetu i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

"Neću sad o šteti koju je napravila na Medicinskom fakultetu jer doktori koje je sa KCUS-a tjerala po automatizmu nisu mogli predavati studentima. Na Medicinskom fakultetu koji je apsolutno kontrolisala godinama, al’ eto, neko je uspio da “ukrade” njene diplome i trajno su nestale, duplikata nema, arhive su uništene, a nema ni svjedoka, prava zavjera. Doktora manje, usluga manje, klinika manje, edukacije manje (ništa) , novca iz državne kase mnogo, mnogo više", naveo je.

Zaključuje da nije riječ o "običnoj" smjeni.

"Priča o promjeni komisija u slučaju ubistva Dženana Memića, priča o odbijanju liječenja malene Nadin, priče anesteziologa koji su pobjegli sa KCUS-a, priča o respiratorima i još neke priče, poseban su dio. Zbog svega navedenog ovo nije obična smjena. Laž i strah obilježili su period u kojem je bivša direktorica upravljala Kliničkim centrom", istaknuo je.