Kako je i najavio
245

Konaković o odluci Rimca: Podnijet ću krivičnu prijavu, pogodovao je interesnim grupama

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković, koji trenutno boravi u Indiji, najavio je da će po povratku u BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca koji nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a.
On je optužio Rimca da je pogodovao interesnim grupama te će, kako je rekao, osim Rimca, podnijeti krivične prijave protiv svih aktera ove afere.

"Ministar Rimac je negirao presude sudova u našoj zemlji u istom predmetu kroz koji je prošao prof.dr. Gavrankapetanović u Opštoj bolnici. Grubo je, svjesno, zanemario stav resornog kantonalnog ministarstva koje je poslalo tumačenje da je diploma fakulteta važnija od certifikata", kaže Konaković.

Navodi da je Rimac pogodovao interesnim grupama koje se protive dolasku Gavrankapetanovića na KCUS.

"Podsjećam da je pobjegao i kod smjene Sebije Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS, njegov posao morao je završiti premijer u skladu sa svojim nadležnostima. Tad je već bilo jasno da Rimac nije došao da uvede red, a da li je imao lični interes moraju utvrditi nadležni organi. Bodnaruk, Čerkez i još neki uposlenici su imali svoje prste u ovoj, slobodno je možemo nazvati, aferi", istakao je Konaković.

Dodao je da oni već dugo "vedre i oblače" u ministarstvu, bez obzira ko je vlast.

"Lično ću potpisati krivičnu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu sa ministrom Rimcem", zaključio je Konaković.

On je, podsjetimo, ranije najavio da će reagovati pravosudne institucije ukoliko Rimac ne da saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića na poziciju generalnog direktora KCUS-a.