Pregovori u Sarajevu
390

Konaković o Izbornom zakonu: HDZ i SNSD neće pristajati na parcijalna rješenja

B. R.
Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković smatra da HDZ i SNSD neće pristajati na parcijalna rješenja za promjenu Izbornog zakona. Napomenuo je da i od ovih stranaka zavisi da li će rješenja biti implementirana.
Govoreći večeras pred novinarima tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, poručio je da će se učiniti sve da se osigura integritet izbornog procesa, ali da to neće biti moguće ostvariti ako na to ne pristanu predsjednik HDZ-a Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"To je zakon koji mora proći u oba doma parlamenta. Možemo imati puste želje, ali ako oni ne daju zeleno svjetlo, tog zakona neće biti. Odluka je u rukama njih dvojice", napomenuo je.

Konaković je ocijenio da ove dvije stranke neće pristajati na parcijalna rješenja te da je to "HDZ-ova karta". Komentarisao je i stavove DF-a.

"Moram biti iskren. Vidio sam saopćenje DF-a i vidio sam neke prijetnje, nazivanja nas koji učestvujemo u pregovorima različitim imenima. U Neum nije bilo popularno otići i svi su nalazili razloge da ne odu. Bio bih presretan da su od početka u pregovorima", istakao je.

Pitao se šta će biti ako svi međunarodni akteri dignu ruke, tj. ako kompromis izostane. Kako je kazao, nije fer da se Hrvatima bira član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali da nije ni fer da se Željku Komšiću onemogući da se ponovo kandiduje za člana Predsjedništva.

Podsjećamo, državni parlamentarci Dženan Đonlagić (DF) i Damir Arnaut (NS) su ranije danas izjavili da HDZ integritet izbornog procesa uslovljava elektorskim modelom izbora članova Predsjedništva te da Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine bude više uključen u izbor članova Centralne izborne komisije (CIK).