Sa tugom u srcu
55

Konaković o Gazi: Nikada nisam krio podršku narodu i vlastima Palestine, dvije države su jedino rješenje

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković oglasio se o situaciju u Pojasu Gaze naglasivši da dešavanja tamo prati sa posebnom pažnjom i tugom u srcu.

"Slike stradanja civila, žena, djece, razaranje civilnih objekata, prekid isporuke vode, struje, osnovnih namirnica i druge slike vraćaju nas u vrijeme agresije na našu domovinu, vrijeme stradanja našeg naroda", napisao je Konaković.

Poručio je da nikada nije krio podršku narodu i vlastima Palestine u nastojanjima da sačuvaju i zaštite prostor na kojem žive, da se bore za suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje i da sačuvaju i zaštite vjerske objekte na ovom prostoru koji su od velike važnosti za sve vjernike širom svijeta.

"Dok dišem ta ću nastojanja glasno i javno podržavati. Podržavam jedino moguće rješenje, dvije države na ovom prostoru, samo tako možemo dobiti trajni mir i stabilnost. Velike svjetske sile moraju uložiti maksimum napora da do tog rješenja dođe", poručio je Konaković.

Naglasio je da s sukobe i stradanja nevinih moraju zaustaviti, a sve one koji su odgovorni za ubistva djece, paljenje i rušenje civilnih objekata, vjerskih objekata i bolnica, izvesti pred lice pravde. Ne smije biti zaštićenih, ne smije se opravdavati zločin ako ovaj svijet žele učiniti pravednim.

"Nisam opravdao, osudio sam i ubijanje izraelskih civila jer je to ljudski. Za ubijanje civila nema opravdanja. Isto tako, pojedinačne akcije Hamasa ne mogu biti opravdanje i alibi za masovna ubijanja civila u Gazi, za prekid isporuke osnovnih životnih namirnica, rušenje vjerskih objekata, bolnica. Nema opravdanja za ubistvo preko 1500 djece u Gazi, to je prestrašan zločin", rekao je Konaković.

Poručio je da imamo pravo o svemu da govorimo jasno i glasno, posebno pripadnici časne Armije RBiH, jer su pokazali cijelom svijetu kako se viteški brani svoja domovina.

"U jeku najveće borbe i stradanja našeg naroda, pojedinačne slučajeve koji izlaze iz dozvoljenih pravila ratovanja u našim redovima smo osudjivali i sankcionisali. Bilo koji napad na civile nikad nije odobravan, počinioce smo sami procesuirali", napisao je Konaković.

Podsjetio je da na to da su pod kontrolom Armije RBiH zaštićeni i sačuvani vjerski objekti i na događaj iz Hercegovine kada je general Arif Pašalić zabranio dolazak pripadnika Armije RBiH u bitku jer se sumnjalo da su upali u selo i pucali u civile, žene i djecu hrvatske nacionalnosti.

"Oficir Sejo Đulić, jedan od prvih saradnika rahmetli Pašalića po tom je događaju, nakon rata, napisao i režirao pozorišnu predstavu. Zabranio je dolazak, naredio da im se puca iznad glava i da se vrate nazad kućama. U tim borbama bio je važan svaki čovjek, svaka puška. Princip, čast i viteštvo bili su jači od potrebe za ljudima čak i tokom borbe za goli opstanak", naglasio je Konaković.

"Odbranili smo se i pokazali cijelom svijetu kako se to viteški radi. Zato danas imamo pravo i obavezu da dignemo glas!", naveo je Konavić.

Na kraju je poručio da oni koji izraelsko-palestinski sukob koriste u dnevno političke svrhe u našoj zemlji "su politički ljigavci koji lešinare nad svakom tragedijom, krizom, svakom šansom da skupe jeftin politički poen i pokoji lajk i pitaju me zašto to ne radim onako kako oni rade, neću ovog puta komentarisati. Neki drugi put vjerovatno hoću".