Okupljanje u Sarajevu
64

Konaković: Ne pridajimo značaj tome ko je koga zvao, Bošnjaci regiona ovo dugo čekaju

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je tokom današnje šetnje Baščaršijom govorio o značaju regionalnog skupa kojeg je organizovao. Kaže da su Bošnjaci na ovakvo ujedinjenje dugo čekali.
Mnogi političari iz BiH, među kojima i Konakovićevi koalicioni partneri, nisu htjeli doći na ovaj sastanak. Konaković ih je još jednom pozvao da se pridruže na nekom od sljedećih okupljanja.

"VKBI je važan faktor u onome što mi planiramo da radimo u ovom procesu, svaka od stranaka, SDA posebno i njen lider Bakir Izetbegović, zato ih pozivam još jednom da se okupimo oko plemenite ideje i da ne dajemo značaj tome ko je prvi zvao, ko nije zvao, ko se okupio, ko nije. Neka sazovu naredni sastanak, rado ćemo se svi odazvati, ali ovo više niko ne može zaustaviti, ovo okupljanje je počelo. Ono ima poruke mira, suživota, zajedničkih i ustavnopravno utemeljenih ciljeva koji ne zadiru nikome u suverenitet i ne narušavaju odnose, ali pokazuju ono što dugo Bošnjaci regiona čekaju, a to je jedinstvo, koje mora biti na višem nivou, i koje se počinje dešavati", rekao je Konaković.

Na sastanak su iz BiH došli Ramo i Arnel Isak, Sevlid Hurtić i Aida Baručija, a Konaković je predstavio i goste iz regiona.

"Mi ćemo napraviti sastanak kako bi ideja koja je važnija i od mene i svakog pojedinca nastavila svoj put, tako da neću komentarisati one koji su odbili doći. Ono što je važno je da su tu s nama predstavnici najjačih stranaka regiona. Tu je Usame Zukorilić, predsjednik SPP-a, najjače stranke u Sandžaku, donedavno potpredsjednik Skupštine Srbije; Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke iz Crne Gore, najjače u toj državi, koja ima šest mandata u parlamentu; Emilija Redžepi, potpredsjednica na Kosovu; Munir Kolašinac iz Sjeverne Makedonije, tu je predstavnik grupe Bošnjaka u Hrvatskoj koja je prvi put zajedno s jednim kandidatom izašla na izbore. Skoro svi od onih van Sarajeva i to pokazuje opravdanost ovog sastanka", kazao je Konaković.

Konaković je goste, zajedno s turističkim vodičima, proveo Baščaršijom, gdje su imali priliku upoznati se s kulturnim, hiastorijskim i vjerskim znamenitostima.

"Htjeli smo lijep dan iskoristiti za razgledanje Baščaršije, da goste dočekamo u prelijepom ambijentu srca Sarajeva. Program imamo u popodnevnim satima, ovo je prijateljski doček", kazao je.

Teme sastanka će, kako je kazao biti, aktuelna politička situacija, položaj Bošnjaka u regionu, EU integracije i slično.

"Danas ćemo ostaviti otvorena vrata za ono sto smo započeli u Skoplju. Ideja iz Skoplja je da se formira klub parlamentaraca Bošnjaka iz regiona, danas ćemo to pomjeriti naprijed i u jednom opuštenom razgovoru otvoriti vrata za još neke teme, a onda ćemo ponovo pozvati da nam se priključe sve kolege", kazao je on.

Cilj im je također, kako kaže, da uključe bošnjačka vijeća, akademsku zajednicu i "još neke važne ljude s ovih prostora da se na ekspertnom nivou razgovara o važnim identitetskim pitanjima". Konaković nije htio komentarisati Vučića i Dodika, ali je najavio organizovati posebnu konferenciju za medije o tome.